Készen áll az új idényre a DAC, a cél továbbra is Európa

By
Updated: júl 15, 2019

Az idény előtti sajtótájékoztatóval megnyitotta a Fortuna liga 2019/2020-as idényét a DAC, a sárga-kékek részéről Világi Oszkár tulajdonos, Jan Van Daele sportigazgató, Peter Hyballa vezetőedző és Kalmár Zsolt csapatkapitány lépett az újságírók elé. 

„A klub átvétele óta ez az első olyan idény, amikor kész a klub infrastruktúrája. Kész az akadémia, a stadion, a technikai segítség, munkatársak. Biztos vagyok benne, hogy a klub megvétele óta most vagyunk a legjobban felkészülve az új idényre. Tavaly a második helyen végeztünk, a központunk az ifjúság marad. Tovább akarjuk erősíteni a akadémiát, erősíteni az akadémia tudását. Azzal is számolunk, hogy az edzők is tanulni fognak, megérteni a moderm futballt. Megvannak az első eredmények, az első játékosok az akadémiáról bemutatkoztak a felnőtt csapatban. Amit öt éve elkezdtünk, már meghozza első gyümölcsét. Készek vagyunk az új idényre. Minden téren erősebbek vagyunk. A klub erősebb lett, tele vagyunk elhivatottsággal. Természetesen a futball a szerencséről is szól, a pontszerzésről, de készen állunk rá. Elhivatottan indulunk az új idénybe.“ – nyilatkozta Világi Oszkár tulajdonos.

A csapat több változáson is átesett, kulcsjátékosok távoztak, helyettük viszont megfelelő pótlás érkezett. „Visszatérek márciusra, amikor értékeltük az idényt a tulajdonossal és az edzővel. Kiváló idény van mögöttünk. Az edző kérése volt, hogy a csapatot egyben tartsuk. Megérti, hogy a remek eredmények több érdeklődőt is vonzanak, erre reagálnunk kellett. Olyan ajánlatok érkeztek, amelyeket nem tudtunk elutasítani. Tomáš Huk a lengyel bajnokhoz igazolt, Ľubomír Šatka az Európa liga 1. selejtezőköre után a Lech Poznanhoz távozik. Nagyon sok érdeklődő volt Kalmár Zsolt iránt, de az edző nagyon szerette volna, hogy maradjon. A játékosok iránti nagy érdeklődés logikus. A tavalyi idényben rekordokat döntöttünk, ezt várjuk el ebben az évadban is. Nem akarunk nagy nyilatkozatokat tenni. Ami az érkezőket illeti, több érdekes játékost sikerült leigazolni. Kružliak a Rózsahegy csapatkapitánya volt, Oravec U21-es válogatott és szerepelt az Európa ligában, Beskorovainyi pedig U20-as világbajnok. Az új játékosoknak idő kell az új játékrendszerhez, de képesek voltak a csapattal élni. A Krakkó elleni mérkőzésen láttuk, hogy a csapatnak van ereje. Ramirez érkezésén nagyon sokat dolgoztunk, sok kérője volt. Az egyik ok a megszerzésénél az infrastruktúra volt, a körülmények olyan szinten vannak, hogy képesek vagyunk meggyőzni a játékosokat, hogy ide igazoljanak. Veselovský pozitív példa, meggyőzött, hogy tud a labdával dolgozni, fiatal kora ellenére agresszív. Szerződést kapott és ez is bizonyítja, hogy a csapat és az akadémia közti kötelék működik. Filozófiánk, hogy játékosokat neveljünk ki a klub számára.“  – értékelte a csapatban történő mozgásokat Jan Van Daele sportigazgató.

A csapat 6 felkészülési mérkőzést játszott, melyek során 3-3 győzelmet és vereséget értek el. A távozók és érkezők után a keret még fiatalabb, mint tavaly volt. „Az elsődleges filozófia, hogy fiatal, harapós csapatunk legyen, ezzel én is azonosulok. Ehhez hozzátartozik, hogy a legjobbjaink távoznak. Ez logikus lépés, a munkánkkal a játékosokat egy jobb bajnokságra készítettük fel. Ezúttal 3-4 hetet készültünk együtt, tavaly az érkezésünk során új filozófiát hoztunk. Most viszont annyival előbbre vagyunk, hogy nem csak az edzők, hanem a tapasztalt játékosok is tudnak segíteni az újaknak. Idén még fiatalabb a játékoskeretünk, mint tavaly volt, de egy évvel tapasztaltabb. Bízunk a játékstílusunkban, a fiatalokkal képesek vagyunk azt játszani, amit szeretnénk. Célunk, hogy a bajnokságban kvalifikáljuk magunkat Európába, és talán meg tudjuk szorítani a pozsonyi Slovant, de az égszínkékek más anyagi helyzetben vannak. Fontos volt, hogy a csapat vezető játékosai maradjanak, erről beszéltünk a vezetőséggel, de a futball üzlet is. Ami a felkészülést illeti, elégedett vagyok, jelenleg sérültjeink sincsenek. A Krakkó ellen remek teljesítményt mutattunk a második félidőben, ezt szeretnénk megmutatni idegenben is. Célunk a továbbjutás. Az új idénytől együttműködést kezdtünk Somorjával, amely a farm csapatunk lesz. A klubbon belül beszélgettünk róla, hogy probléma, ha a fiatal játékosok a kispadról nem kapnak annyi lehetőséget. Somorja második ligát játsszik, remek edzője van, a felkészülésük pedig az Akadémián zajlik. A játékosoknak lehetőségük van a második ligában szerepelni. Veselovský személyében képesek voltunk az akadémiáról egy játékost hozni az A-csapatba. A kerettel elégedett vagyok. A sportigazgatóval állandóan beszélgetünk az erősítésekről, bármikor jöhet egy sérülés, vagy valaki távozhat. A kerettel elégedett vagyok, de folyamatosan figyeljük az átigazolási piacot.“ – értékelte a csapat felkészülését és az átigazolásokat Peter Hyballa vezetőedző.

A csapat új kapitánya Kalmár Zsolt lesz, aki Tomáš Huktól vette át a karszalagot. „Nagyon örülök, hogy a csapat kapitánya lehetek, számomra ez megtiszteltetés, még nem voltam ilyen helyzetben. A felkészülés során a csapat egyben volt, minden feladatot teljesítettünk, amit az edző előkészített. Az idény előtt nagy céljaink vannak, az elsőt szeretnénk Krakkóban elérni. Az idényben nagy dolgokat szeretnénk véghez vinni. A Slovan nagy erőt képvisel, de ha mindent beleadunk, megelőzhetjük őket.“

A DAC kerete a 2019/2020-as idényre:
Kapusok: Száraz, Slančík, Jedlička
Hátvédek: Šimčák, Beskorovainyi, Oravec, Kružliak, Koštrna, Davis, Šatka, Malý, Csóka, Balckman
Középpályások: Ronan, Máté Vida, Kalmár, Veselovský, Nagy, Čmelík, Bednár
Támadok: Švec, Ramirez, Kristopher Vida, Bilenkyi, Taiwo, Divković, Sharani

Érkezők: Dominik Kružliak (Rózsahegy), Danylo Beskorovainyi (Nagymihály, kölcsönből vissza), Matej Oravec (Zólyombrézó), Jakub Švec (Aranyosmarót), Eric Ramirez (Karviná), Sharani (Sparta Praha), Dominik Veselovský (DAC Akadémia)

Távozók: Tomáš Huk (Piast Gliwice), Karsten Ayong (szerződés vége), Tomasz Kucz (Leverkusen, kölcsönjáték vége), Patrik Macej (Zólyombrézó), Souleymane Kone (Djurgarden, kölcsönjáték vége), Ľubomír Šatka (Lech Poznan), Denis Baumgartner (Sapmdoria, kölcsönjáték vége), Christián Herc (Wolverhampton, kölcsönjáték vége), Maksym Tretiakov (FC Oleksandriya, kölcsönjáték)