Hyballa marad a vezetőedző, egyben tartaná a csapatot a DAC

By
Updated: máj 23, 2019

Történelmi sikert ért el a DAC a Fortuna liga 2018/2019-es idényében, a sárga-kékek ezüstérmet szereztek, így a nyáron az Európa ligában szerepelhetnek. A klub jövőbeli terveiről Jan Van Daele sportigazgató nyilatkozott. 

Természetes, hogy a sikeres szereplésünk növeli a klub iránti érdeklődést. Milyen változásokra lehet számítani a nyári időszakban? Kezdjük az edzői stábbal!

„Ezt a kérdést már lezártuk, mindenki megelégedésére. Nagyjából egy hónappal ezelőtt volt egy beszélgetésünk, ahol értékeltük az eddigieket. Az edző stílusa ugyanaz, mint korábban és ez egy jó ok, miért is értjük meg kölcsönösen egymást, és miért szeretnénk folytatni a közös munkát. Érezzük azt is, hogy ez még mindig az az energia, mely a folytatáshoz szükségeltetik. Ez volt az első ok, amiért a folytatás mellett döntöttünk, s amiért örültünk a döntésünknek. Úgy éreztük, ez az, ami tovább vihet minket a fejlődés útján. A célunk ismét az, hogy jobbak legyünk, mint ebben a szezonban. Történelmi évet zárunk, úgy gondolom, az utóbbi 3-4 évben – Világi Oszkárnak köszönhetően – mindig jobbak tudtunk lenni. Nem azt mondom, hogy játsszuk le a pályáról a Slovant, hiszen tudjuk, hogy igazán jó csapatról van szó. Viszont mindent meg kell tennünk azért, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, s lehet, hogy ez a pár százalék elegendő lehet ahhoz, hogy meglegyen az esélyünk, hogy legyőzzük őket egyszer, kétszer vagy akár háromszor is a szezonban. A labdarúgásban sosem lehet tudni. Ami az edzői stáb ajánlatait illeti – mindenki marad a klubnál: Peter Hyballa mint vezetőedző, Maik Drzensla mint videóelemző és pályaedző, Admir Kozlics mint pályaedző, Laura Stosno-Krohn mint erőnléti edző, és Martin Raška mint kapusedző.”

És mi a helyzet a játékosokkal?

„A DAC egy ambiciózus klub, melynek ambiciózus szurkolói vannak, akik azért jönnek a stadionba, hogy látványos győzelmeket, gólokat lássanak. Így nekünk és az edzői stábnak is azon kell dolgoznunk, hogy ezt tudjuk szolgáltatni számukra. A nemzetközi transzferpiac egyre jön feljebb és egy olyan klub, mely Szlovákiában a második helyet érte el fiatal játékosaival, azonnal felkelti a játékosfigyelők érdeklődését. Mi tudjuk, hogy ez történik, viszont tudjuk azt is, hogy már elmúlt az az idő, amikor játékost tudunk venni aprópénzért. Példákat vegyük a Celtic Glasgow-val folytatott tárgyalási időszakot. Ha egy játékost nagyon akarnak és érzed, hogy a játékos nem akar maradni, tehetetlennek érzed magad. Ha menni akar, sem az edző, sem a vezetés nem tud mit tenni. Bayo esetében a Celtic Glasgow jött azzal az ajánlattal, hogy le szeretné igazolni őt, s igent mondtunk, mivel mindenki számára ez volt a legjobb döntés. Bayonak ez volt élete lehetősége. Egy biztos – mi nem fogunk játékosokat ingyen vagy áron alul elengedni.

Ami a csapatbeli változásokat illeti – vannak dolgok, melyeket tudunk irányítani, vannak játékosok, akiket meg tudunk győzni, hogy velünk folytassák. S az edzői munkának egy része, hogy a játékosokat meg tudjuk tartani, hogy a következő szezonban is a DAC-ban, ne máshol játszanak. Megpróbáljuk összetartani a csapatot, de szeretnénk bizonyos pozíciókat megerősíteni, szeretnénk picit frissíteni a keretet. Néhány játékosnak lejár a szerződése, mint Tomasz Kucznak, Denis Baumgartnernek. Vannak olyan játékosaink, akik nem jutottak elegendő játéklehetőséghez, s számukra is megoldást kell találnunk. Megpróbáljuk erősíteni a versenyképességet ebben a csapatban – a védelemben és a középpályán is. Viszont elsősorban az offenzív arculatot szeretnénk megerősíteni, mivel sokkal hatékonyabbnak kell majd lennünk.”

A teljes interjú a klub honlapján található.