Fél-profi bajnokság, csődközeli állapotok? Világi Oszkár válaszol!

By
Updated: apríl 18, 2020

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a szlovák futballklubok, a DAC 40 százalékkal csökkentette játékosainak fizetését. A klubok jövője bizonytalan, ahogy az egész legfelsőbb bajnokságé. Világi Oszkár a szlovák Sport napilapnak adott interjújában elmondta, az állam semmilyen módon nem támogatja a futballklubokat, így sok minden változhat az új idény előtt. 

Hogy éli meg a DAC futballklub a koronavírust?

Ahogy minden klub, nehezen. Nem játszunk, nem edzünk. Természetesen, ez kiesést jelent a bevételeknél, ugyanis magas nézőszámunk volt a hazai mérkőzéseken. Mindenhol hiányzik a hangulat, a stadionon és az akadémián is, minden gyereket haza kellett küldenünk. Minden üres és szomorúan néz ki.

A DAC-nál is fizetéscsökkentésre kényszerültek?

Igen, tárgyaltunk a játékosokkal és 40 százalékos fizetéscsökkentésben állapodtunk meg. Szintén csökkentettük a személyzet és a klub többi alkalmazottjának fizetését, főleg azért, mert többnyire otthonról dolgoznak. A helyszínen csak azok vannak, akik a pályákkal törődnek. A pályák is a mi tulajdonjaink, amelyekkel törődni kell. Tizenhárom pályánk van, amelyek mindennapos törődést igényelnek!

Sokáig tartottak az egyeztetések a játékosokkal?

Úgy gondolom, viszonylag gyorsan megegyeztünk, egy hét leforgása alatt minden lezáródott. A játékosokkal elsősorban nyíltan próbáltunk kommunikálni. Megmagyaráztuk, hogy meg kell érteniük, mi minden zajlik körülöttünk. A jelenlegi helyzetnek nagy gazdasági hatása van a klubra, ebben a helyzetben nekik is nyújtani kell valamit. Abból indultunk ki, hogy nem csak a futballklubokban, hanem a vállalatoknál is kénytelenek voltak csökkenteni a béreket. A kiadásokat mindenhol csökkentik, és most egy szabály érvényes, mindenkinek szolidárisnak kell lenni.

Meddig tarthat a jelenlegi helyzet, hogy a klub túléljen? Főleg a tulajdonostól függ, hogy tudják elviselni a többletkiadásokat?

Ez a másik oldal, amit sokan nem látnak, vagy nem akarnak. Sajnos, a szóbeli ígéreten kívül nincsenek olyan jelek, amelyek arról szólnak, hogy az állam segítene a kluboknak túlélni a nehéz helyzetet. Jelenleg a klubnál nem felelünk meg annak, hogy igényelhetnénk azon beosztottak fizetésének megtérítését, akik jelenleg a megszorítások miatt nem tudják végezni munkájukat. Vártunk, hogy mikor kaphatunk instrukciókat arról, hogy kérhetünk segítséget, de jelenleg eredmény nélkül.

Ez azért lehetséges, mert azt mondják: A futballkluboknak vannak tulajdonosai, akik majd mindenről gondoskodnak?

Viszont azok a tulajdonosok kénytelenek először a saját vállalkozásukat menteni és nem a klubra gondolni. Az egyik dolog, hogy évek óta magunkra hagynak ebben, és még most is? Fel kell fogni Szlovákia különlegességét, hogy a kluboknak a televíziós közvetítésekből jóformán semmilyen bevételük nincs. Egy év alatt ez összesen az élvonalbeli klubok részére 500 ezer euró, ami egy csapat számára 40 ezer eurót jelent. A környező országokhoz képest ez vicces összeg. Ausztriában a klubok 16 milliót, Lengyelországban 60 millió eurót osztanak szét. A mi klubjainknak már csak a jegyekből és a kegytárgyakból van bevétele, de ez sem nagy összeg. Marad a szponzorálás és a játékosok eladása, de mi vár ránk ezen a téren? A szlovákiai klubok ma nagyon nehéz helyzetben vannak. Nem tudom, mi lesz így a futballal, vagy általánosan a sporttal.

Megtörténhet, hogy Szlovákiában fél-profi élvonal lesz?

A szlovák ligának 12 millió euró kell a televíziós közvetítésekből. Ha erre nincs, és fenyeget, hogy a bajnokság nem lesz profi, akkor játszunk amatőr futballt. Ha az állam és az állami televízió úgy gondolja, hogy a sport nem szükséges, hogy a futball nem szükséges, mit lehet ezzel tenni? Ha a televízióban képesek pár ezer euróból egy 90 perces terméket előállítani, reklámmal előtte és utána, akkor csökkenteni kell a költségvetésüket. Ha tényleg azt gondoljuk, hogy a futball csak ennyibe kerül, néhány ezerbe, akkor mondjuk ki nyíltan, nincs szükség a sportra. Mindenki üljön otthon, senki se sportoljon. Évek óda mondom, hogy ami  sportban történik, az mazochizmus. Kevert bajnokságok profikból és amatőrökből? Milyen lesz a színvonal? Négy csapat lesz profi, a többi nyolc amatőr? Akkor kérjük meg az UEFA-t, szerepeljünk közös bajnokságban a csehekkel vagy a magyarokkal. Így a klubok nagyobb bevételhez jutnának.

Mit gondol, lejátsszák a bajnokságokat Európában és Szlovákiában?

Ebben az esetben is elsősorban az UEFA-nak kell döntést hoznia. Mind tudjuk, hogy jártak a belgák, először befejezték a bajnokságot, majd az UEFA bejelentette, nem fogadja el a kupákban induló csapatokat. Mi persze szeretnénk része lenni az európai futballnak, részt venni a selejtezőkben. Ezért arra várunk, hogy az UEFA megengedi-e a bajnokság befejezését, folytatását, vagy pedig egy egységes döntés születik.

Milyen döntésre számít?

Ha az UEFA azt mondja, idő előtt befejezhetjük a bajnokságot, az lesz a legjobb, ha így teszünk és elfogadjuk a tabella jelenlegi állását. A csapatok közti különbségek főleg a tabella élén egyértelműek, ráadásul a csapatok többsége hazaengedte a játékosait és az egész világbók kellene őket összeszedni. Leghamarabb júniusban lehetne játszani, ezért lenne a legjobb idő előtt befejezni a bajnokságot.

Mit szól a zsolnaiak döntéséhez, hogy Jozef Antošík felszámolás alá helyezte a klubot?

Beszéltem Jozef Antošíkkal, nyomás alá került. Letett az asztalra egy megoldást, de amikor a másik oldalon nem talált egyetértésre, azt tette, amit a törvények és a szerződések lehetővé tesznek. Mindig azt mondtam, az első helyen a klub van, utána a csapat és az egyének. A klubnak túl kell élnie. Jozef Antošík úgy gondolta, hogy ha életben akarja tartani a klubot, ilyen döntést kell meghoznia. Főleg amikor a játékosok között nem talált partnere. Ha a saját pénzünket tesszük a futballba, ő pedig ezt már több mint tíz éve teszi, joga van ilyen lépésre.