Érezzük a győzelem ízét, ez már egy más szint volt

By
Updated: september 18, 2020

Parádés mérkőzést láthattunk a DAC csapatától az Európa liga 2. selejtezőkörében, a sárga-kékek pedig hosszabbítás után 5:3 arányban múlták felül ellenfelüket.

Csak hogy érezzük a győzelem igazi ízét, a Jablonec a negyedik legjobb csapat Csehországban a Sparta, a Slavia és a Plzeň után, ráadásul a Jablonec rendre a nemzetközi kupákért küzd a cseh bajnokságban. Látható is volt a gárda ereje, a DAC minden apró hibáját kihasználták és veszélyesek voltak Jedlička kapujára. A mérkőzés irama is a megszokottnál magasabb volt, a DAC játékosainak láthatóan gyorsabban kellett gondolkodniuk a labda járatásánál, látható volt, hogy ez már egy másik szint, nem a Fortuna liga.

A Jablonec nagyon jól felkészült a sárga-kékek játékosaiból és Bernd Storck taktikájából. Már a mérkőzés előtt Petr Rada vezetőedző elmondta, a csapat ereje az offenzívában van. Kalmár a kulcsember és a Blackman-Davis szélső hátvédpáros remekül támogatja a támadásokat. Ezt a taktikát zavarta meg a Jablonec. Blackman és Davis nem tudott kellőképp kibontakozni a széleken, elmaradtak a szokásos cselek és felfutások, ezekből adódóan a veszélyes beadások is. Kalmár pedig amint labdát kapott a középpályán, az ellenfél azonnal letámadta.

Az új szerzemény, Nicolaescu fantasztikusan robbant be a csapatba, a két gólja mellett egyáltalán nem volt érezhető, hogy csak napokkal a mérkőzés előtt érkezett Dunaszerdahelyre. Talán egy újabb gólvágó van születőben Dunaszerdahelyen? A gyorsasága és a testfelépítése megvan hozzá, hogy gólzsákká váljon.

Az ellenfél részéről ki kell emelni a csapatkapitány Tomáš Hübschmant, aki 39 évesen végigjátszotta a 120 percet. De nem csak ezért volt pozitív példa. A pályán végig vezérként viselkedett és ami igazán meglepetést okozott, a csapata ellen ítélt bírói ítéleteknél nem foglalkozott a játékvezetővel illetve annak döntéseivel, hanem saját csapatát irányította és buzdította. Ezt a vesztes állásnál is folytatta, végig csak a saját játékosaival volt elfoglalva. Manapság ez már ritka számba megy.

A DAC egyértelmű előnye volt az erőnlét, már az első félidő utolsó tíz percében érezhető volt, hogy a Jablonec elfáradt, a hosszabbításban pedig ez hozta meg a sikert. Még a 110. percben is Divković hatalmas sprinteket mutatott be, Schäfer pedig a 115. percben is mindenhol ott termett, hol a támadásban, hol a védekezésben. Az erőnléten kívül a mentális erő is a csapat nagy erőssége. A DAC 1:2-es és 2:3-as állásnál sem adta fel, ment az egyenlítés és a győzelem után.

Nagyon fontos győzelmet aratott Bernd Storck legénysége, ezzel klubtörténelmet írtak, ugyanis a dunaszerdahelyi gárda még sosem jutott el az Európa liga 3. selejtezőkörében. Az osztrák Linz egy újabb kemény megpróbáltatás lesz a DAC számára, de ha ezt az utat követi továbbra is a csapat, még sok örömöt szerezhet a szurkolók számára.