Bemutatjuk a DAC következő ellenfelét: A romániai rekordbajnok FCSB

By
Updated: júl 29, 2022

Nincs megállás a nemzetközi kupaporondon, miután a DAC kiejtette a feröeri Vikingur csapatát, következik az Európai Konferencia-liga 3. selejtezőköre, ahol a román rekordbajnok lesz a sárga-kékek ellenfele. Nézzük, milyen csapat az FCSB. 

Korábban Steaua, ma FCSB

Az FCSB korábbi nevén Steaua Bukarest Románia legsikeresebb klubja, 75 éve, 1944. június 7-én alapították. Először ASA néven alakult, majd 1961 óta viselte a Steaua nevet. A Steaua magyarul Honvédség nevet jelent, korábban a román honvédség támogatta a klubot egészen az önállósulásáig. 2014-ben viszont a román honvédség pert indított a klub neve ellen, amit meg is nyert, így 2017-től FCSB néven folytatta tovább.

Fotó: booking.com

A legsikeresebb román klub

A román liga hagyományosan ősz-tavasz formátumban zajlik, a bajnokság már szintén elkezdődött és két fordulón vannak túl a csapatok. Az FCSB jelenleg 6 pontból egyet szerzett. Az FCSB legutóbb 2015-ben nyert bajnokságot, azóta hatszor is ezüstérmes lett. Ennek ellenére továbbra is Románia legeredményesebb klubja. A csapat 1986-ban megnyerte a bajnokcsapatok Európa-kupája döntőjét, amely a Bajnokok Ligája elődje volt. Ezen kívül 26 alkalommal a bajnoki címet, míg 24 alkalommal a Román Kupát hódította el. Kétszeres román ligakupa-győztes és hat alkalommal nyerte meg a Szuperkupát.

Nemzeti Stadion

A csapat az 55 600 férőhelyes nemzeti stadionban játssza mérkőzéseit. Az arénát 2011-ben 257 millió euróból építették és UEFA 4-es besorolást. Jelenleg a stadionban rendezik a válogatott mérkőzéseit is. Korábban Európa liga döntőt is rendeztek.

Fotó: gmp.de

Milliárdos klubtulajdonos

A klub tulajdonosa a magyarellenes kirohanásairól híres milliárdos Gigi Becali, aki több alkalommal még a csapat felállításába és a cserékbe is beleszólt. Legutóbb a Sepsi OSK csapatába és a magyar kormányba szállt bele. Kijelentette, csak azért elköltene 10 millió eurót erősítésekre, hogy ne a magyar Sepsi OSK nyerje a román bajnokságot.

Értékes játékoskeret

Jelenleg az FCSB rendelkezik a román bajnokság legértékesebb keretével, amely a Transfermarkt szerint 33,60 millió eurót ér. A keret legértékesebb játékosa a csapatkapitány Florin Tanase, aki posztját tekintve támadó középpályás és 5,50 millió eurót ér. Hasonló értéket képvisel a 24 éves Darius Olaru, aki szintén középpályás. A csapat egyik nagy tehetséges a 19 éves Octavian Popescu, aki fiatal kora ellenére már rengeteg tapasztalatot szerzett. Az elmúlt idényben 36 mérkőzésen 10 gólt és 4 gólpasszt szerzett, értékét pedig 4 millió euróra jósolják. Az elmúlt héten lemondott a csapat vezetőedzője, Anton Petrea, miután csapata vereséggel kezdte a bajnokságot és a Saburtalo Tbiliszi ellen is kikapott az első mérkőzésen. Helyét Nicolae Dica vette át.

Az FCSB román ezüstérmesként az Európai Konferencia-liga 2. selejtezőkörében indult, ahol a Saburtalo Tbiliszi csapatát 1:0-ás verség után 4:2-re múlta felül és 4:3-as összesítéssel jutott a harmadik fordulóba.

Borítókép: fcsb.ro

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.