Bemutatjuk a DAC ellenfelét: Cracovia Krakkó

By
Updated: jún 19, 2019

Az Európa liga sorsolása eldöntötte, hogy az 1. selejtezőkörben a lengyel Cracovia Krakkó lesz a DAC ellenfele. Nézzük, milyen csapatot sorsoltak a dunaszerdahelyi gárdának. 

A Cracovia Krakow klubot 1906-ban alapították és öt alkalommal nyerte meg a lengyel bajnokságot, legutóbb még 1948-ban. A Wisla Krakkó csődje után a Cracovia maradt a város vezető futballcsapata. A klub tulajdonosa Janusz Filipiak, aki a nemzetközi Comarch szoftvercég tulajdonosa, így nem okoz gondot számára a csapat komolyabb megerősítése.

A csapatnak a Józef Pilsudski stadionon ad otthont, melyet korábban többször is felújítottak. Legutóbb teljesen új stadiont építettek, költsége 39 millió euró volt, 2010-ben adtak át, befogadóképessége 15 106 néző és UEFA 3-as besorolást kapott.

A Cracovia kevés nemzetközi rutinnal rendelkezik, legutóbb három éve szerepelt az Európa ligában, akkor az albán Skendija ellen mindkét találkozón vereséget szenvedett.

A két csapat majdnem egyforma játékstílust képvisel, a Cracovia keretében jelenleg több szlovák játékos is tartozik. Lukáš Hroššot csak nemrég szerezte meg a klub, míg Tomáš Vestenický június végéig szerepel kölcsönben a Nyitra együttesénél. Korábban a szlovák válogatott Erik Jendríšek is a Cracovia csapatát erősítette, jelenleg Görögországban szerepel. A Transfermarkt szerint a csapat értéke eléri a 8 millió eurót. A legértékesebb játékos 750 ezer euróval a 33 éves védekező középpályás Janusz Gol, aki korábban az orosz Perm és a Legia csapataiban szerepel, továbbá a 27 éves román jobbszélső, Sergiu Hanca, aki a Dinamo Bukarest együttesétől érkezett januárban.

 

A klub az elmúlt idényben a felsőházi rájátszásban a negyedik helyet érte el, ezzel kvalifikálta magát az Európa ligába. A csapat legeredményesebb játékosa a 27 éves spanyol Airam Cabrerra volt, a támadó 27 mérkőzésen 14 gólt szerzett. Mögötte 10 találattal a szintén spanyol Javi Hernández végzett. A két játékos együtt 24 gólt ért el, a csapat viszont 37 találkozón csak 45 alkalommal talált a kapuba, gólarányuk 45:43 volt. Airam Cabrera viszont az Extremadura csapatától csak kölcsönben szerepelt a krakkói gárdánál, további folytatása még kérdéses.

A csapat játékoskerete:
Kapusok:
Hroššo, Peškovič (mindketten szlovákok), Majchrowicz, Wilk
Hátvédek: Rapa (román), Datkovič (horvát), Zieba, Sipľak (szlovák), Ditiaťov (ukrán), Helik, Ferraresso (bolgár)
Középpályások: Wdowiak, Dabrowski, Hernandez (spanyol), Serafin, Rákoczy, Budzinski, Čečarič (szerb), Dimun (szlovák), Gol, Luszius
Támadók: Dias (spanyol), Pisczek, Strózik, Pik, Mihalík (szlovák), Vestenický (szlovák)