Bemutatjuk a DAC ellenfelét: Cliftonville Észak-Írország legrégebbi klubja

By
Updated: jún 14, 2022

Kisorsolták az Európa Konferencia-liga első selejtezőkörének párosításait, a DAC az északír Cliftonville FC ellen mérkőzhet. A következő sorokban bemutatjuk a sárga-kékek ellenfelét. 

Történelem és sikerek

A Cliftonville Football & Athletic Club Belfastban található. Észak-Írország tradicionális és legrégebbi klubja, melyet 1879-ben alapítottak és 2019-ben ünnepelte 140. évfordulóját. A csapat ötször nyerte meg az északír bajnokságot, legutóbb a 2013/2014-es idényben. Nyolcszoros kupagyőztes, de az északír kupát még a hetvenes évek végén nyert utoljára. Hatszoros ligakupa-győztes, a trófeát az elmúlt idényben sikerült megnyernie.

Az északír bajnokság, az NIFL Premiership ősz-tavasz menetrendben zajlik. A 12 csapatos mezőny két részre osztódik, majd rájátszásban az alsóházban és a felsőházban dőlnek el az egyes pozíciók. A Cliftonville az elmúlt idényben a második helyen zárt, egy ponttal lemaradva a bajnoki címet szerző Linfield mögött.

Legutóbb a 2019-2020-as idényben szerepelt a nemzetközi porondon, ahol az Európa ligában indulhatott. Az előselejtezőben a walesi Barry Town együttesét kiütve a norvég Haugesund ellen maradtak alul 1:6-os összesítéssel.

Kassa után a DAC a következő

A „Reds'“ becenévre hallgató csapat történelme során másodszor mérkőzik szlovákiai csapattal, ugyanis 1998/1999-es idényben a Bajnokok Ligája selejtezőben 13:1-es aránnyal búcsúztak az FC Kassa ellen. Mindkét mérkőzésen vereséget szenvedtek 1:5 és 8:0 arányban. A DAC viszont még sosem játszott szigetországi klub ellen.

Észak-Írország legrégebbi stadionja

A csapat a Solitude elnevezésű stadionban játssza mérkőzéseit, amely a legrégebbi stadion Észak-Írországban. Eredetileg több, mint 6 ezer férőhelyes, de biztonsági okokból 2530 személyre csökkentették. A stadiont 1890-ben építették, több rekonstrukción esett át. 2002-ben és 2008-ban új lelátók is épültek.

Videón a klub stadionja, a Solitude

Játékoskeret

A Cliftonville kerete hivatalosan 27 játékost tartalmaz, átlagéletkora 25,3 év, összértéke a Transfermarkt szering 1,65 millió euró. A csapat legértékesebb játékosa a 28 éves középcsatár Ryan Curran, aki a portál szerint 150 ezer eurót ér. A bajnokságban 33 mérkőzésen 14 gólt és 5 gólpasszt szerzett, majd a rájátszásban 5 mérkőzésen négyszer volt eredményes. A csapatot 2019 februárjától Paddy McLaughlin irányítja.

A DAC-Clifftonville összecsapás első mérkőzését július 7-én rendezik, a visszavágót egy héttel később, július 14-én játsszák.

Fotó: nifootballleague.com, partizanbristle.blogspot.com, tripadvisor.co.uk

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.