Átadták Szlovákia legmodernebb akadémiáját, a MOL Akadémiát

By
Updated: november 16, 2018

2018. november 16. újabb mérföldkő a DAC életében, ugyanis hivatalosan is átadták a MOL Akadémiát. A hivatalos megnyitón Világi Oszkár tulajdonos és Németh Krisztián ifjúsági sportigazgató vázolta fel a részleteket.

Világi Oszkár tulajdonos szerint a MOL Akadémia ma Szlovákia legmodernebb akadémiája. „Egy Nelson Mandela idézettel kezdeném: Mindenki lehetetlennek vélte, amíg valaki meg nem csinálta”. 15 évvel ezelőtt Szlovákia legmodernebb cukorgyára volt, viszont az Európai Unió bezáratta. Azóta gyom és mocsár volt a helyén, ma viszont Szlovákia legmodernebb akadémiája található. Amikor 3,5 évvel ezelőtt arról beszéltem, hogy egy akadémiát építünk fel, sok ember nem hitte el. Ma viszont itt az akadémia, amely 18 hektáron helyezkedik el. Található itt 10 reguláris pálya, ebből 7 füves és 3 műfüves pálya és az összalapterületük 10 hektár. A hasznos terület 8 ezer négyzetméter, az utak és járdák 26 ezer négyzetmétert tesznek ki. Több mint 100 ezer tonna homokot és követ hoztunk, ez 50 ezer kamionnak felel meg.“

„Ez Szlovákia legmodernebb akadémiája és európai viszonylatban sem szégyenkezhetünk. Az akadémia fő épülete lesz az A csapat otthona, az épületnél két pálya található, ezek a pályák azzal a fűvel vannak beborítva, amely a MOL Arénában is található. Amikor átléptem a DAC küszöbét, nem voltak edzőpályáink, a csapat a környező falvakban edzettek. Eljött az a pillanat, mikor befejeztük az akadémiát, elkészült a klub szükséges infrastruktúrája. Olyan akadémiánk van, amely erőt sugároz és küldetése, hogy a nemzetközi futballra neveljünk játékosokat.” – vázolta fel az akadémia felépítését a tulajdonos, aki az építkezés anyagi részleteit is elárulta.

„Az akadémia teljes költségvetése 14 millió euró volt, az összeg részét képezték a magyar és a szlovák szövetségtől kapott támogatások, továbbá a Bethlen Gábor alap támogatása és a klub önrésze. Az MLSZ 2,1 milliárd forint, a szlovák labdarúgó-szövetség 500 ezer euró, a Bethlen Gábor alap pedig 300 millió forint támogatást nyújtott. A klub részéről a költségvetésbe 6 millió euró került, ebből 3 millió banki hitel, 3 millió önrész volt. Sajnálom, hogy a szlovák szövetségtől nem kaptunk többet, az itteni gyerekek megérdemelték volna. A MOL az Akadémia névadó szponzorja és támogatásával a mindennapi életét segíti.”

A MOL Akadémia átadása!

Uverejnil používateľ Sportolunk.sk Piatok 16. november 2018

Németh Krisztián, a DAC ifjúsági sportigazgatója szerint a fantasztikus akadémia nagy célokat támaszt az ifjúság elé.

„Amikor négy évvel ezelőtt Világi Oszkár átvette a klubot, az ifjúsági csapatainknak gondjaik voltak a pályára lépéssel, az ifi csapatunk a második ligában a kiesés ellen küzdött. A helyzet mára megváltozott. Míg korábban ifjúságunk az országban a 40. helyen helyezkedett el, ma már Szlovákia 5. legjobb akadémiája. Minden korosztályunk az élvonalban szerepel, a válogatott csapatokban 30 játékosunk lépett pályára. Nagy öröm számunkra, hogy ma itt lehetünk. Büszkék vagyunk, hogy Dunaszerdahely ilyen csodálatos akadémiával bővült. Magasak a célok és az elvárások. Célunk, hogy a legjobbak legyünk, ez az akadémia pedig a hajtó erő lesz, hogy a legjobbá váljunk. A jelenlegi vezetőedző, Peter Hyballa stílusa a sok futáson alapszik, hogy mindig támadjunk és küzdjünk az utolsó percig. Ez az a mentalitás, amit szeretnénk, hogy a DAC összes csapatát jellemezze.”