A DAC csapatában szerepel a legtöbb 21 év alatti játékos Közép-Európában!

By
Updated: máj 5, 2020

Nem akármilyen mutatóval büszkélkedhet a Fortuna liga, a világ összes bajnokságát figyelembe véve a szlovák élvonalban szerepel a legtöbb 21 év alatti játékos.

A CIES Football Observatory 93 ország 1292 klubját hasonlította össze és értékelte ki az U21-es futballisták százalékos részesedését a lejátszott játékpercek függvényében. A tanulmány a 2019/20-as szezont veszi alapul azokban az országokban, ahol a bajnokság ősz-tavasz rendszerben kerül megrendezésre, a többi országnál pedig a 2019-es évet. Az adatok 2020. január 1-hez mérten érvényesek.

A szlovák Fortuna Liga a rangsor élén áll, a huszonegy éven alatti futballisták a játékidő 29,00%-át töltötték a pályán. Klubszinten az új-zélandi Wellington Phoenix (93,3%) vezeti a rangsort, míg Európán belül az ír University College Dublin (78,0%) az első. A DAC 50,3%-os eredménnyel világviszonylatban a 19. helyre került, az európai klubok között pedig a 13. helyet szerezte meg. A történet itt nem ér véget, ugyanis a DAC nem csak a Fortuna Ligában, hanem egész Közép-Európában a listavezető!

A Fortuna Liga csapatainak rangsora: 1. DAC 50,3%, 2. Nyitra 44,9%, 3. Zsolna 39,3%, 4. Trencsén 36,9%, 5. Szenice 34,1%, 6. Rózahegy 27,9%, 7. Pohronie 27,0%, 8. Nagymihály 26,6%, 9. Aranyosmarót 22,6%, 10. Nagyszombat 18,2%, 11. Szered 15,9%, 12. Slovan 3,5%.

„A CIES legutóbbi kutatásai bizonyítják, hogy a tehetségnevelés a klubunk DNS-ének a része. A DAC eredményei az elmúlt években azt mutatják, hogy képesek vagyunk megtalálni az egyensúlyt a fiatal játékosok nevelésére fordított figyelem és a fenntartható klubot létrehozni szándékozó eredményeink között. Bár ez még csak a kezdet, meg vagyunk arról győződve, hogy a jövőben képesek leszünk idevonzani a tehetségeket, és jobb játékosokat nevelni belőlük. Továbbra is oda kell figyelnünk az akadémiát érintő projektünkre, amely végül sikeres lesz és minden DAC-szimpatizánst büszkévé tesz majd. Eltökéltek vagyunk abban, hogy követjük ezt az utat és hiszünk abban, hogy a kemény munka mindig kifizetődik – ez pedig a klubunk DNS-ének az alapja” – kommentálta a tanulmány eredményeit Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója.

A CIES Football Observatory egy világszerte elismert kutatócsoport a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) keretén belül, amely a svájci Neuchâtel városában székel. A CIES Football Observatory a labdarúgás statisztikai elemzésére specializálódott.