Kezdődik: 15 sportágban 102 versenyt bonyolítanak le a téli olimpián

By
Updated: február 9, 2018

A XXIII. téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és február 25. között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban. Magyarországról öt sportágban 19 versenyző, Szlovákiából hét sportágban 56 versenyző indulhat.

Régi álom vált valóra

Pyeongchang 2011-ben nyerte el a jogot az olimpia megrendezésére, a németországi München és a franciaországi Annecy elől. A koreai város már a 2010-es és 2014-es játékok megrendezésére is pályázott, így régi álom vált valóra azzal, hogy a téli olimpia Dél-Koreába költözik jövő februárban. Pyeongchang Dél-Korea északkeleti részén, a fővárostól 180 km-re keletre található. A 700 méter tengerszint feletti magasságban elterülő település és annak környéke ideális hely a téli sportokat kedvelők számára. A helyszín már a szavazás első fordulójában eldőlt, Phjongcshang a szavazatok több mint 50%-át megkapta. A Passion. Connected. szlogen egy olyan világra utal, ahol mindenkit összeköt a téli sportok iránt érzett közös szenvedély. Egy olyan világról beszél, ami nyitott minden korosztály felé a világ bármelyik részéről, ami képes új irányokat behozni a téli sportok folyamatos növekedése érdekében. A szenvedély egy nagyon erős érzés, Pyeongchang pedig egy olyan nemzetközi fesztiválnak szeretne helyet adni, ahol a koreaiak megoszthatják saját érzéseiket, szenvedélyeiket. A szenvedély emellett kifejezi az olimpiai spiritust és a koreaiak melegszívűségét is. 2016 júniusában mutatták be olimpia kabaláját Sooharangot a fehér tigrist. A tigris a koreai népmesékben az erő, a bizalom, a védelem jelképe. A kabala elnevezése a sooho (koreai nyelven védelem) és a ho-rang-i (tigris) szavak összetételéből jött létre.

Botrányok már a rajt előtt: az orosz zászló kizárva, kétezer önkéntes lelépett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az államilag szervezett doppingolás miatt december elején felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot. A 2018-as téli olimpián az orosz sportolók semlegesként, az olimpiai zászló alatt indulhatnak csak. A győztes sportolóiknak az olimpiai himnuszt játszhatják le. A végrehajtó bizottság szigorú feltételeket határoz meg azoknak az oroszoknak, akik indulni akarnak Phjoncshangban. Egy külön testület jelöli ki azokat a sportolókat, akik résztvevők lehetnek. A sportolók mellett a sportvezetőket is erősen megszűrik. A 2018-as téli olimpián nem vehetnek részt azok, akik a 2014-es játékokon vezették az orosz olimpiai csapatot. Az orosz sportminisztériumból senki sem akkreditálhatnak Dél-Koreába. A korábbi sportminiszter, aki egyébként most a futball-vb szervezőbizottságát vezeti, Vitalij Mutko pedig egyetlen további olimpián sem vehet részt. Nemrégiben rossz körülményekre hivatkozva kétezer önkéntes jelezte a phjongcshangi téli olimpia szervezőinek, hogy mégsem vállal munkát a játékokon. A csaknem tizenötezer önkéntes munkájára elsősorban a sajtóközpontban és a két olimpiai faluban van szükség.

Versenyszámok

A játékok alatt összesen 102 versenyt bonyolítanak le 15 sportágban, s ez lesz az első olyan téli olimpia, ahol 100-nál több aranyérmet osztanak ki. 6 új versenyszám került az olimpiai programba, most először láthatunk például csapatversenyt az alpesi sízőknél vagy Big Air snowboard versenyeket. A tizenöt sportág, melynek versenyeit élvezhetjük: alpesi sí, biatlon, bob, curling, északi összetett, gyorskorcsolya, hódeszka, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, szánkó és szkeleton.