Besic mindenkit megelőzött – az NB1 legdrágább átigazolásai

By
Updated: júl 30, 2014

Az Everton 2019-ig szerződtette a Ferencváros világbajnokságot megjáró bosnyák válogatott játékosát, Muhamed Besicet. Bár az átigazolás összegét nem jelentették be, sajtóhírek szerint négymillió fontért, vagyis mintegy ötmillió euróért szerződött a Premier League-be. Ennek apropóján a nemzetisport.hu összeírta az eddigi legdrágább, az NB I-ből külföldre szerződő futballistákat.

Muhamed Besic 2012-ben ingyen került a Hamburgtól a Ferencvároshoz, most viszont a hírek szerint nagyjából ötmillió eurónak megfelelő fontot fizetett érte az Everton. Az üzlettel mindenki jól járt, hiszen a vételár hetven százaléka a Hamburgot, harminc százaléka pedig a Fradit illeti. A zöld-fehérek így nagyjából másfél millió euróhoz jutnak, köszönhetően elsősorban a bosnyák futballista jó világbajnoki szereplésének. Besic esete tökéletesen mutatja, hogy egy világbajnoki részvétel mekkora értéknövekedést jelenthet még egy NB I-es labdarúgó esetében is, ezért jelenthetne nagyon sokat a magyar válogatott számára egy világbajnoki indulás, de ettől elég messze vagyunk…

Az árát tekintve abszolút magyar élvonalbeli rekordernek számító Besic átigazolása kapcsán a korabeli hírek és a transfermarkt.de adatai alapján a teljesség igénye nélkül a nemzetisport.hu összegyűjtötte az NB I történetének legdrágább átigazolásait.

A kilenc nevet tartalmazó listán Besic mögött a 2008-ban a DVSC-től a PSV-be igazoló Dzsudzsák Balázs következik kétmillió euróval, aki azóta minden idők legdrágább magyar játékosának is számít, mert 2012-ben 19 millió euróért Oroszországban az Anzsitól a Dinamo Moszkvába ment.

Az NB I legdrágább igazolásainak listáján a harmadik helyen holtversenyben az egyaránt az angol Premier League-be szerződő Gera Zoltán (FTC), Torghelle Sándor (MTK) kettős áll.

A kilences listán Besic az egyetlen légiós, mivel korábban sok esetben az értékesebb külföldi játékosok ingyen távoztak tőlünk. A legtöbb labdarúgóval a Ferencváros és az MTK szerepel a listán. A zöld-fehérek az Angliába távozó Besic, Gera duón kívül a Stuttgartba szerződő Lisztes Krisztián révén, míg a kék-fehérek Torghelle Sándornak, Németh Krisztiánnak és Pintér Ádámnak köszönhetően.

Foto: nemzetisport.hu

Foto: nemzetisport.hu