Interjú: 21 felvidéki fiatal az ETO FC színeiben

By
Updated: marec 22, 2018

Az ETO FC Győr csapatában már korábban is több kiváló felvidéki labdarúgó szerepelt, az elmúlt években az ifjúság is kiváló tehetségekkel bővült. Hogy kerültek Győrbe és kire lesz érdemes figyelni a következő időszakban? Ezekre a kérdésekre Darázs Tamás, az ETO FC peredi technikai igazgatója válaszolt.

Mennyi felvidéki játékos és milyen korosztályokban szerepelnek a klubnál,

Az ETO FC Győr színeiben jelenleg hétről hétre 21 felvidéki magyar gyermek lép pályára. A felnőtt csapattól kezdve egészen az U10-s korosztályig bezárólag – az U16-s együttesünk kivételével – minden korosztályban található legalább kettő, de általában négy szlovákiai magyar gyermek. Klubunk tudatosan épít arra, hogy korosztályonként 2-4 fiatal legyen a határon túlról, mivel amellett, hogy tehetségesek, másfajta mentalitást hoznak magukkal, ami pozitív hatással van csapat összes tagjára.

Hogy kerültek ezek a játékosok az akadémiára?

Ez egy összetett dolog. Az ETO FC Győrben már a kétezres évek közepe óta számos gyermek játszott a határon túlról, s ez nagyban Pongrácz Dezsőnek volt köszönhető, aki rengeteg tehetséges játékost csábított klubunkhoz, többek között a felnőtt csapat 17 éves üdvöskéjét is, Kovács Krisztiánt. Manapság több frontról szerezzük be az információkat a tehetségekről. Mátyusföldön elsősorban stratégiai partnerünk felderítő munkájára hagyatkozunk. Felsőszeli egyesületét ebben mindenben támogatjuk, sőt hamarosan még szorosabbá válik a két klub közötti kapcsolat. Egyrészről igyekeznek a régió tehetségeit összegyűjteni, majd ezt követően szakmai felügyeletünk mellett a játékosokat képezni, illetve meghatározott időközönként lehetőséget biztosítunk a legtehetségesebb játékosaiknak, hogy megmutassák képességeiket az akadémiánkon. Másodsorban pedig hasznos információkat kapunk a III. ligás U15-s és U13-s bajnokságban szereplő egyesületek játékosairól, mivel mérkőzéseik többségéről készül felvétel, és ha találnak egy tehetséges játékost, akkor a felvételeket a rendelkezésünkre bocsátják.

Kovács Krisztián, az ETO tehetséges, aki már a válogatottban is bemutatkozott.

A további magyar lakta területeken pedig igyekszünk a klubokkal olyan kölcsönösen virágzó partneri kapcsolatot kialakítani, amely mindkét fél részére előnyös, ennek köszönhetően pedig szívesen ajánlják figyelmünkbe legtehetségesebb játékosaikat. Jómagam, mivel számos teendőm van a felnőtt csapattal és az akadémián is, legfőképpen utánpótlás tornákra látogatok ki, ahol egyből több mérkőzésen, különböző erősségű ellenfelek ellen mérhetem fel a játékosok képességeit.

Mekkora az érdeklődés a felvidéki játékosok felől az ETO iránt?

Annak ellenére, hogy felnőtt csapatunk jelenleg az NBII-ben szerepel, nagyon népszerű az egyesületünk a felvidéki fiatalok körében. Az elmúlt pár évben mindösszesen 2-3 olyan fiatal volt, aki nem nálunk képzelte el a jövőjét. És ezzel semmi gond nincs, ugyanis mi csakis olyan játékosokat akarunk a sorainkban tudni, akik itt nálunk, az ETO zöld-fehér mezében akarnak játszani. Ha szakmailag megfelelt egy játékos, akkor van még egy aspektusa a felderítésünknek, mielőtt leigazolunk valakit, mégpedig a játékos mentális háttere. Mennyire lojális a klub iránt, mennyire elszántan küzd a klub és az egyén céljainak eléréséért, hogyan tud beilleszkedni egy új kultúrába, egy új közegbe. Talán ezt fura hallani, de annak ellenére, hogy magyarok vagyunk, és csak egy folyó választ el bennünket egymástól, mégis vannak apróbb kulturális különbségek. Ezen okok miatt is amennyiben egy labdarúgót más klub is megkeres, kifejezetten javaslom a játékosnak és szüleinek, hogy éljen a lehetőséggel, próbálja ki magát, szerezzen tapasztalatokat és utána döntsön. Mi nem akarjuk mindenáron meggyőzni a játékost, hanem lehetőséget nyújtunk arra, hogy belekóstoljon, hogy mit is jelent az ETO labdarúgójának lenni.

A felvidékiek közül mely játékosokat lehetne kiemelni?

Rendkívül tehetséges játékosok vannak a kisebb korosztályokban is, de mivel ők az életkorukból kifolyólag több évre vannak a felnőtt labdarúgástól, ezért inkább azon játékosokra térnék ki, akik már ott vannak a felnőtt csapatban, vagy annak közelében. A 17 esztendős jobb oldali védő vagy szélső Kovács Krisztiánt talán már nem kell nagyon bemutatnom. A lakszakállasi ifjú titán felnőtt csapatunk meghatározó játékosává nőtte ki magát. Idén 1 góljával és 3 gólpasszával az egész ligát tekintve is az egyik legeredményesebb játékos a posztján. A 18 esztendős Gyurákovics Erik anyai ágon felvidéki, sőt Pozsonyban is született, idén pedig már 11 alkalommal került csapatunk kezdőjébe. A 17 éves vágkirályfai Kiss Tamás a Szeged 2011 ellen volt már keretben, a tallósi Múcska Viktor pedig 16 évesen debütált az NBII-ben. A komáromi 16 esztendős Krén Bálint is szép jövő előtt áll. Több alkalommal is volt már mérkőzésre nevezve, de egyelőre a felkészülés során kapott lehetőséget. A csallóközcsütörtöki Méry Tamás és a nagymagyari Lovász Denis már a felnőttek között is több alkalommal bizonyíthatott.

Mely régiókban keresik a játékosokat?

Ma már gyakorlatilag Pozsonytól Nagykaposig, ahol magyar ember él. Igaz, vannak olyan területek ahol intenzívebb a jelenlétünk, s vannak olyanok, ahol csak nemrég vetettük meg a lábunkat.