Egy játékosügynök élete: Interjú Márkus Gyula menedzserrel

By
Updated: november 10, 2016

A játékosügynök dolgozik az átigazolások hátterében a legtöbbet azért, hogy ügyfeleik a megfelelő körülményekben, a megfelelő helyen dolgozzanak, ez esetben futballozzanak. Ezúttal a magyarországi T&M International Football Agency ügynökség alapítóját, Márkus Gyulát kérdeztük a játékosügynöki életről.

Miért döntettek a játékos ügynöki szakma mellett?

Társammal, Tolnai Tamással az ügynökség megalapítása előtt csapattársak voltunk évekig egy akkor másodosztályú csapatban. Tamás előtte az Újpest első csapatában játszott, én még 18 sem voltam mikor már az akkor első osztályú Nyíregyházával edzettem. Miután befejeztük az aktív labdarúgást a sérülések miatt, sokat beszélgettünk arról, hogy miért is alakult így a pályafutásunk. Az egyik ilyen dolog volt, hogy nem volt mellettünk olyan ember, aki segíteni tudott volna abban, hogy a megfelelő időben, megfelelő lépcsőfokra léptessen minket. Így 2013-ban úgy döntöttünk, hogy mi leszünk azok, akik segítik majd a labdarúgók pályafutását.

Hogy látod, milyen ma a játékos piac Magyarországon és milyen volt 5-6 évvel korábban?

Az első osztályban jelenleg 12 csapat játszik, a másodosztályban 20. Ezzel a játékosok kevesebb csapatba koncentrálódnak, így muszáj nekik többet teljesíteni, mint korábban, ha első és másodosztályban akarnak játszani. És ez látszik is. Egyre több fiatal kap lehetőséget a csapatokban, ami korábban kevésbé volt jellemző és egyre több magyar játékos jön haza külföldről, akik nem azért jönnek, hogy levezessenek, hanem azért hogy hozzátegyenek a csapat teljesítményéhez. De nagyon sokat kell dolgoznia egy magyar játékosnak azért, hogy külföldi karrierben gondolkozhasson, és mindenek előtt, reálisnak kell lennie önmagával és a helyzetével kapcsolatban.

Mi mindent nyújt az iroda a játékosoknak?

Nálunk a játékosok és az ő dolgaik az elsők és mindenben segítséget nyújtunk nekik, ami ahhoz szükséges, hogy ők csak a labdarúgással és a fejlődésükkel foglalkozhassanak. Azon túlmenően, hogy az érdekképviseletüket teljes körűen ellátjuk csapatokkal vagy harmadik féllel szemben, orvos, terapeuta, dietetikus, mentális tréner, ügyvéd, külön edzések, fiataloknál nyelvoktató, ők mind azért dolgoznak, hogy ha valakinek valamiben segítségre van szüksége, akkor a lehető leghamarabb lépni tudjunk ez ügyben. Emellett a játékosoknak mi keressük az albérletet, ha új városba költözik, és most már egy karakterfejlesztő szakember segítségét is igénybe vesszük, aki poszt specifikusan készít fel egyes játékosokat a nemzetközi szintre. Nagyon közel állunk játékosainkhoz, szinte baráti a kapcsolat velük így volt már, hogy az autó téli gumi cseréjét intéztük december 24-én, mert a játékosnak fontos volt, vagy az eljegyzési gyűrű kiválasztásában kértek segítséget és hogy szervezzük meg a lánykérést. Bármilyen problémájuk legyen is, tudják jól, hogy hozzánk bármilyen kéréssel fordulhatnak, és azt is tudják, hogy maximálisan próbálunk majd eleget tenni a kérésüknek.

Mennyi játékost menedzsel ma az iroda?

Jelen pillanatban közel 50 játékossal foglalkozunk, aminek a túlnyomó része első osztályú játékos, itthon illetve van egy pár labdarúgó, aki külföldön játszik első illetve másodosztályban. Sokkal nagyobb nem is lesz ez a létszám, mert mi nem mennyiséget szeretnénk növelni, várva azt, hogy kiből mi lesz a végére, bár tudom sokan így csinálják a nagyszámok törvényszerűsége miatt. Csakhogy ők egy év alatt párszor beszélnek a játékosaikkal mi pedig minden mérkőzés után. Ez nagy különbség. Ezzel a munkamódszerrel, amivel mi dolgozunk nagyon nehéz nagyszámú labdarúgóval foglalkozni, mert a játékosok törődést igényelnek. Az pedig nem megengedhető az ügynökség számára hogy valakire kevesebb idő jusson, hiszen ők bíznak bennünk és a segítségünkben.

Mit gondolsz, hogy fogadja ma a magyar futballtársadalom a játékos ügynököket?

Ha egy játékos-ügynök megfelelő módon látja el a játékosának a képviseletét, megfelelően kommunikál a csapatokkal, betartja azokat a szabályokat, amiket a csapat támaszt vele szemben, és hiteles tud maradni a játékos és a csapat előtt is, akkor senkinek sincs gondja az ügynökökkel. A probléma az, hogy sajnos ezek nagyon ritkán vannak betartva az ügynökök részéről és emiatt sajnos nem jó a megítélése az ügynököknek. Pedig lehet úgy is dolgozni, hogy ezeket az ember betartja, csak sokkal, több munkával és energiával jár.

Több szlovák játékossal is foglalkoztok, akik a magyar bajnokságban szerepelnek. Miért érdemes egy szlovák labdarúgónak az NB1-be szerződnie?

Egy szlovák játékos nem csak az NB1-be tud szerződni, ha szeretne, hanem sok más országba is, mert a szlovák játékosok megítélése jó. Az infrastrukturális lehetőségek Magyarországon, európai szinten vannak, a fizetések jóval magasabbak, mint mondjuk Szlovákiában, ami nagyon vonzó minden játékos számára. Tökéletes hely egy labdarúgónak, hogy profi körülmények között, teljes nyugalomban készülhessen, kiemelkedjen, aztán továbblépjen magasabb európai szintre.

Magyarország viszonylag kis piac, de több játékos ügynök is tevékenykedik. Mit gondolsz, milyen a ti szerepetek jelenleg a piacon?

Nehéz lenne megmondani, hogy jelenleg hol állunk a piacon. Az biztos, hogy kicsivel több, mint két évvel ezelőtt kaptunk FIFA licenszet – amit mára már eltöröltek- ma pedig meghatározó első osztályú labdarúgókat képviselünk, és ugyan úgy számolnak velünk itthon, mint ha már 10 éve ezzel foglalkoznánk. Ez bizony nem mindenkinek tetszik, ezt érezzük is, de másokkal nem szoktunk foglalkozni. Számunkra sokkal fontosabb az, hogy nem sietünk sehova, lépcsőfokról lépcsőfokra haladunk, nagyon átgondoltak vagyunk és ennek látható eredményei vannak szerencsére. Két fővel indítottuk az ügynökséget kettő évvel ezelőtt, ehhez képest ma 3 játékos-ügynök, két játékos megfigyelő, egy marketinges és egy irodavezető dolgozik nap, mint nap és most már nem csak Magyarországon, ugyanis elkezdtük másik két országban is beindítani a T&M-et.

Hogy néz ki egy átigazolási folyamat?

Sok mindentől függ, de alaphelyzetben vagy minket keres egy csapat a konkrét játékos miatt, vagy mi ajánlunk egy játékost a csapatnak azokra a posztokra, amire épp szüksége van. Ezután következik egy tárgyalás sorozat a játékos igényeit illetően, majd ha sikerül megegyezni, akkor jöhet az orvosi vizsgálat, ha az is rendben, akkor a szerződés és aláírás, ha pedig nem akkor ott megrekedtünk. Amikor egy játékos aláírta a szerződést, következnek azok a dolgok, amiket már korábban említettem, mint pl.: albérletkeresés stb.

A nemzetközi átigazolás némileg eltér a hazai átigazolásoktól. Az itthoni csapatok a bajnokságban játszó játékosokat ismerik, de egy külföldi csapat kevésbé. Így ha egy játékos megfelelő időben és állapotban van ahhoz, hogy külföldi lehetőségekről beszéljünk, akkor megfigyelőket kell hívni külföldi kluboktól. Ez az első lépés. Ha egy játékos megtetszik nekik, akkor eljönnek többször is megnézni. Ha rendben találnak mindent, akkor a folyamat már ugyan az, mint az itthoni átigazolás esetén.

Melyik általatok véghezvitt átigazolás volt a legnehezebb és melyik a legkönnyebb?

A legnehezebb talán egy Bangladesi átigazolás volt, mert ott picit más szabályok szerint dolgoznak és élnek az emberek. De végül jól sült el mindkét játékos számára. Könnyű átigazolásunk pedig még nem volt, hiszen a csapat a saját érdekeit nézi, ami teljesen természetes, mi pedig a játékosainkét.

 

https://www.facebook.com/events/828403835283370