Merénylet a teniszpályán – 25 éve szúrták hátba Szeles Mónikát

By
Updated: apríl 30, 2018

25 évvel ezelőtt, 1993. április 30-án a németországi Hamburgban megrendezett teniszverseny negyeddöntőjében egy Günter Parche nevű férfi 23 centiméteres késsel hátba szúrta Szeles Mónikát. Az újvidéki származású teniszezőnő 19 évesen már nyolc Grand Slam-győzelemnél tartott, amikor ez a szörnyű tragédia megtörtént.

A merényletet elkövető német férfi Stefi Graf-rajongó volt, s ezzel a cselekedettel akarta volna kedvence riválisát kiiktatni. „Éppen leültem és előre dőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: ‚Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba‘. Ami Hamburgban történt, visszavonhatatlanul megváltoztatta a pályafutásom menetét, és komoly kárt okozott az elmémben. A borzalom egyetlen pillanata alatt más ember lettem. A pályán szúrtak hátba, több ezer szemtanú előtt. Szinte senki sem kérdez többé arról a napról, de aki véletlenül mégis megteszi, rendszerint így szól: Fájt? Igen, nagyon fájt. Amikor rájöttem, hogy mi is történt, sokkos állapotba kerültem.” – vallotta be.

1995. augusztusában visszatért, de karrierje már nem volt ugyanaz, mint előtte. Néhány héttel visszatérése után döntőt játszott a US Openen, amit Steffi Graf ellen elveszített. 1996 elején azonban megnyerte az Australian Open döntőjét a német Anke Huber ellen. Ez volt az ekkor már amerikai állampolgár Szeles utolsó Grand Slam-győzelme. 1995 végén még vezette a világranglistát, egy évvel később második volt, utoljára pedig 1998-ban a Roland Garroson játszott GS-döntőt. 2003-ban szintén Párizsban összeszedett egy lábsérülést, ami végleg véget vetett pályafutásának. A befejezést sokáig nem jelentette be, sőt 2007 végén a visszatérés lehetőségét is sejttette, hogy 2008 februárjában egyértelművé tegye: vége. A magyar nemzetiségű teniszezőnőt 2009-ben a teniszhírességek csarnokának (International Tennis Hall of Fame) tagjai közé választották.