9 éve lett gyilkosság áldozata Marian Cozma kézilabdázó

By
Updated: február 8, 2018

A román válogatott és a magyarországi Veszprém kézilabdacsapatának kiváló beállósát 9 éve, 2009. február 8-án hajnalban késelték halálra egy veszprémi szórakozóhelyen. Marian Cozma 26 éves volt.

Marian Cozma 1982. szeptember 8-án született. Hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, mellyel sok szép sikert is elért, többek között bajnok és kupagyőztes lett csapatával. 2002-ben, Fehéroroszország ellen mutatkozott be a felnőtt válogatottban. Marian Cozmát 2005-ben Bukarestben is megkéselték. A bukaresti Rapid fanatikus drukkerei felismerték az utcán, és kést döftek a hátába. A sérüléseiből hamar felépült. A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, velük is bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie az MKB-vel.

Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt. A veszprémi lokál előtt Cozmát szíven szúrták, a segítségére siető két klubtársa (Ivan Pešić horvát és Žarko Šešum szerb) is megsérült. Az elkövetőket az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. 2011. június 23-án a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott.  2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

A Duna Televízió élőben közvetítette 2009. február 13-án, reggel 9 órától Marian Cozma bukaresti temetését. A román sportember búcsúztatása a Dinamo București csarnokánál kezdődött, ahol több ezren rótták le kegyeletüket a ravatalnál. Veszprémi csapata örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, valamint a Román Kézilabdaszövetség is visszavonultatta Cozma 82-es mezszámát, amellyel a sportoló a román kézilabda-válogatottban játszott. Az emlékére állított mellszobrát a Veszprém Aréna délnyugati oldala melletti füves dombon tekinthetjük meg.

By: bété