Egy hónapos futballdömping: Kezdődik az oroszországi világbajnokság!

By
Updated: jún 14, 2018

A futballrajongók hatalmas örömére június 14-e és július 15-e között a sportvilág egyik legnagyobb eseményét, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot rendezik meg. Az idei tornának a Föld legnagyobb területű állama, Oroszország ad otthont. 

A rendező ország és a VB

A világ legnagyobb országának legtávolabbi pontjai 8000 km-re vannak egymástól, szárazföldön 14 országgal határos. Oroszország 11 időzónát fed le. Az országban népszerű valamennyi küzdősport, a labdarúgás, a jéghoki, a vívás, de a kézi- és a kosárlabda is. Könnyűatlétái, birkózói, téli sportolói, vívói, tornászai világklasszisok, valamint világhírű az orosz balett is. A 2018-as vb-re Anglia, Oroszország, valamint közösen Belgium és Hollandia, illetve Spanyolország Portugáliával kandidált. A rendezőről 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A négy pályázóról a végrehajtó bizottság 22 tagjának szavazatai döntöttek. A szavazás után a végeredményt Joseph Blatter, a FIFA elnöke jelentette be Zürich-ben. Oroszország pályázata a második fordulóban szerezte meg a szavazatok több mint 50%-át, és ezzel legelőször elnyerte a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

Helyszínek

A mérkőzéseknek otthont adó helyszínek a következők:

Moszkva – a fővárosi Luzsnyiki Stadion a maga 81 ezres ferőhelyével a legtöbb befogadóképességű stadion a VB-n, ahol 1993-ban első oroszországi koncertjét adta Michael Jackson. Az Otkrityije Aréna előtt pedig Spartacus 25 méteres szobra áll.

Szentpétervár – a második legnagyobb, a csaknem 69 ezer férőhelyes Kresztovszkij Stadionban rendezik majd az elődöntőt, amelynek a teteje behúzható lesz. A világbajnokság után a komplexumot a Zenit labdarúgó klubnak adják át.

Kalinyingrád – a legnyugatibb város, Lengyelországhoz közeli területen évente átlag 185 napot esik az eső.

Nyizsnyij Novgorod – a város Oroszország egyik IT-központja. A városban több tíz hotelt is épült a szurkolóknak. Ebben a városban a turistáknak nem csak a focit van lehetősége élvezni, de megpróbálhatják megérteni a titokzatos orosz lelket is.

Jekatyerinburg Aréna, 35 696 fő

Kazany – itt található Európa legnagyobb kültéri kivetítője, valamint ez az ország egyik legrégebbi települése.

Szamara – ez a város az orosz rakétagyártás központja. Szamara nagy tapasztalattal rendelkezik a labdarúgó-bajnokságok rendezésében, köztük a nemzetközi mérkőzésekben is.

Volgográd – a Volga parti város nemcsak látványával, hanem a szervezés színvonalával is meg akarja örvendeztetni a résztvevőket és a drukkereket. Lesz drukkerzóna is Európa legnagyobb folyója, a Volga partján.

Szaranszk – a Mordvin Köztársaság fővárosa, amely gondosan ápolja a moksa és az erza nép, az őslakosság hagyományait. Szaranszkot gyakorta nevezik Oroszország egyik sportfővárosának. Itt működik a sportgyaloglás híres iskolája.

Rosztov-na-Donu – a Rosztov Aréna építése közben két fel nem robbant világháborús bombát találtak. A várost a folyó osztja fel európai és ázsiai részre. A Don alkotja a határt.

Szocsi – a város egy a kettő közül, ahol téli olimpiát és futball-VB-t is rendeztek. A Fist Stadion egy egyedülálló átlátszó tetővel rendelkezik, amely a hegy tetején lévő gleccserre emlékeztet. A sportcsarnok könnyen átalakítható egy hatalmas színházzá. A nézőtérről pedig egyszerre látható a tenger és a hófödte Kaukázus.

Jekatyerinburg – az Urál fővárosa, ahol a téli hőmérséklet elérheti a -45 Celsius-fokot is. Moszkvától kétezer kilométerre van. Repülőgéppel ez két és félórás utat jelent.

Fotóalbum a világbajnokság 12 stadionjáról, ITT!

Technológia is segít Oroszországban

A világ több bírói testülete is úgy döntött, hogy, az oroszországi világbajnokságon is segítségül hívhatják a játékvezetők a videobírót. A videobírót a FIFA-elnök, Gianni Infantino már régóta szorgalmazza, szerinte nagy segítség lesz majd a játékvezetőknek. Martin Glenn, az angol szövetség főtitkára azonban másképp gondolja, szerinte az eddigi tesztidőszak arra enged következtetni, nem szabad túlságosan gyakran használni a technológiát, illetve a használatához szükség lenne egy nemzetközileg egységes szabályozásra. A videobírót eddig 13 országban tesztelték, használják a Serie A-ban, a Bundesligában, de bevetették a tavalyi Könföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is. Az igazán nagy próba viszont a vb lesz, Oroszországban kiderül, éles helyzetben mennyire kész már a rendszer.

Csapatok a 2018-as VB-n

Az oroszországi tornára 32 csapat kvalifikálta magát. A rendező Oroszország automatikus résztvevője a világbajnokságnak. A FIFA mind a 208 tagja nevezett. Gibraltárt és Koszovót utólag, 2016-ban adták hozzá az európai selejtezőcsoportokhoz, így összesen 210 csapat játszott selejtezőt. Ez volt az első alkalom a labdarúgó-világbajnokságok történetében, hogy a FIFA valamennyi tagja részt vett a selejtezőben. A világbajnokság csoportjainak sorsolását 2017. december 1-jén, magyar idő szerint 16 órától tartották Moszkvában. A csapatokat nyolc darab négyes csoportba sorsolták. Azonos konföderációból érkező csapatok nem kerülhettek azonos csoportba, kivéve az európaiakat (UEFA), amelyekből legfeljebb kettő csapat kerülhetett azonos csoportba. A csoportok első és második, valamint harmadik és negyedik csapata egymás ellen kezdi meg a világbajnokságot. Ezek után az első csapat a harmadikkal, a negyedikkel a második mérkőzik. A csoportok utolsó körét pedig a negyedik-első és a második-harmadik párharca zárja.

A-csoport: Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay
B-csoport: Portugália, Spanyolország, Marokkó, Irán
C-csoport: Franciaország, Ausztrália, Peru, Dánia
D-csoport: Argentína, Izland, Horvátország, Nigéria
E-csoport: Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia
F-csoport: Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea
G-csoport: Belgium, Panama, Tunézia, Anglia
H-csoport: Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán

Újoncok – Eric Davis csapata is a VB-n

Hatvan év után az olasz válogatott nélkül rendezik meg a nyári világbajnokságot, ugyanis Gianluigi Buffon és társai nem tudták ledolgozni egygólos hátrányukat a svéd csapattal szemben a pótselejtezőben. Mégsem az ő lebőgésük, hanem Panama csapata szolgáltatta a legnagyobb meglepetést. Az abszolút újonc a selejtezőkön pályára lépő futballistákat tekintve a világbajnokság legidősebb keretével utazhat Oroszországba, veszítenivalójuk nincs, így így a torna minden bizonnyal nagy ünnep lesz a kis országnak. Panama először az 1978-as VB-re nevezett, de eddig az összes selejtezőben elbuktak. Számunkra Eric Davis miatt lesz érdemes nézni a mérkőzéseiket, hiszen a DAC-játékos a panamai keret tagja. Végtelenül eltökélt és kellemetlen ellenfél lehet majd bárkinek Izland is, amely Panama mellett másik újoncként szerepel Oroszországban. Ők a legkisebb lélekszámú ország, amely valaha kvalifikálta magát világbajnokságra.

https://www.facebook.com/events/828403835283370