Interjú: Már a pályafutása utáni életét tervezi Novota János

By
Updated: marec 7, 2018

Véget ért egy korszak Novota János számára, a 34 éves kapus egészségügyi okok miatt kénytelen volt befejezni játékos pályafutását. A korábbi válogatott játékos viszont már tervezi a futball utáni életet, ugyanis egy kapusiskola megalapításán dolgozik és a fejlődni vágyó hálóőrök fejlődésén dolgozna. Az elmúlt hónapokról kérdeztük.

Mindenki nagy meglepetésére a téli felkészülés végén érkezett a hír a pályafutása végéről. Voltak korábban előjelei az egészségügyi problémának? 

Az egésznek már nyáron volt egy előjele. Mielőtt Debrecenben aláírtam volna a szerződést, csináltak egy szívultrahangot, és kiderült, hogy a szív aorta enyhén ki van tágulva. Viszont csak annyit mondtak, hogy majd figyelni kell. Januárban, mielőtt elkezdtük volna a téli felkészülést, ismét csináltak egy ultrahangot és akkor már azt vették észre, hogy az aorta tovább tágult. Nyáron még csak 38 milliméter volt, most pedig már 46 milliméter, és ennyi idő alatt ez nagy változás. Jöttek az újabb vizsgálatok, és végül abba kellett hagynom a profi futballt.

Konzultált esetleg más orvosokkal is?

Több orvossal is beszéltem, Magyarországon, Pozsonyban, rengeteg szakembert meghallgattam és tízből kilenc azt mondta, hogy ez veszélyes. A jobbik eset, hogy ezt most vették észre. Nem hagyhattam figyelmen kívül ezt a problémát, mert sokan elmondták, hogy mi a helyzet, és senki sem akart riogatni.

Sokkolták az első hírek?

Igen, sokkoltak. Az első kivizsgálások és az első pár nap nagyon nehéz volt. Nem tudtam, hogyan kezeljem a helyzetet, ugyanis abba kellett hagynom azt, amit eddig csináltam és szerettem. Nem tudtam azonnal felfogni, viszont utána próbáltam pozitívan állni a dolgokhoz. Most pedig próbálok beilleszkedni a normális életbe.

Mit lehet tenni a jelenlegi helyzetben?

Ebben az esetben az a megoldás, ha csinálnak egy érműtétet, mellyel összehúzzák a kitágult részt. Legalább fél évet nem játszhatnék, sőt, egyáltalán kérdéses lenne a folytatás. Ha így marad, ahogy jelenleg van, nem kell beavatkozni. Ha viszont rosszabbodik a helyzet, akkor műteni kell.

Hogy alakult a helyzete a Debrecen csapatában, hiszen még élő szerződése volt.

Egyeztettünk a klubbal és fel is bontottuk a szerződést. Ez a része gyorsan lezajlott.

Gondolkodott már a jövőjéről?

Természetesen, sokat gondolkodtam, már két hónap telt el azóta. Szeretnék egy kapusiskolát nyitni, mellyel összefognám a környékbeli fiatalokat. De nem csak a fiatalokat, hanem a felnőtteket is lehetne képezni, az alacsonyabb osztályú bajnokságokban. Így szeretném megadni a kapusoknak a lehetőséget, hogy rendes képzésben legyen részük.

Nem tervez esetleg kapusedzőként valamelyik klubnál elhelyezkedni?

Ezen a lehetőségen is gondolkodtam. Jelenleg még nem volt konkrétabb ajánlatom, habár az egyik klubnál már nem hivatalosan beszéltünk róla. Egyelőre még csak tapogatóztunk. Nyitott vagyok erre is, de mellette a kapus iskolával szeretném segíteni a környékbeli kapusokat. Ha valaki tehetséges, megkaphatja a helyes utat a további fejlődésre. Sok olyan kapusok vannak, akik el vannak hanyagolva, nincs esélyük a kitörésre és én ezt szeretném megadni nekik.

Hogy fogadta a család, hogy hosszú évek után nem kell nélkülözniük és sokat lehetnek együtt?

Élvezem, hogy többet vagyok otthon, mindenkire több időm van. Persze szomorú, hogy idő előtt, külső dolog miatt kellett befejeznem, viszont egy kapu bezárul, de sok másik kinyílik. Nagyon jó, hogy most sok időt tölthetek a családdal, sokat segítek otthon. Közben szövöm a jövőbeli terveimet.

Fotó: dvsc.hu