Egy álom vált valóra – Dárdai Pálnál jártunk

By
Updated: jún 8, 2017

Egy álom vált valóra, amikor elindultunk Berlinbe, hogy élőben láthassuk Dárdai Pált és a Hertha BSC csapatát.

Minden embernek van példaképe, bálványa, akit csodál, akinek szurkol. A futball terén ma sokan Lionel Messire, vagy Cristiano Ronaldóra akarnak hasonlítani.

Velem sem volt ez másképp, én viszont egy magyar szakember példáját és munkásságát követem, mégpedig Dárdai Pálét, akinek vezetésével remélem, a magyar futball ismét aranykorát élheti meg. Az egykori válogatott és kiváló labdarúgó elképesztő három évet tudhat maga mögött. Edzői pályafutását a Hertha U15-ös csapatánál kezdte, majd hirtelen a magyar válogatott kispadján találta magát és egy csapásra a futballhoz való hozzáállásával az addig több sebből vérzett csapatból egyszerre ütőképes gárdát rakott össze. Pedig ugyan azok a játékosok alkották a keretet, mint korábban, a nyugati futballszemlélet viszont mindent megváltoztatott.

A válogatott irányítása során szeretett klubjának felnőtt csapata a kiesés szélére sodródott, a Hertha vezetői pedig nem hezitáltak és látva a válogatottnál végzett munkáját, a mélyvízbe dobták. 2015 tavaszán megmentette a berlini csapatot a kieséstől, 2016-ban a csodával felérő 7., 2017-ben pedig a 6. helyen zárták az idényt.

Ezen okok sokasága miatt is szerettem volna élőben találkozni Dárdai Pállal és Berlinben, „akció“ közben végignézni munkáját. Ez az álmom elhangzott egy beszélgetés során és már el is dőlt, hogy utazunk Berlinbe.

A Csallóköz hetilap tulajdonosának köszönhetően lehetőséget kaptunk élőben megtekinteni a Bundesliga 2016/2017-es idényének utolsó Hertha mérkőzését, még pedig a Leverkusen ellen, továbbá személyen találkozhattunk Dárdai Pállal. A repülés nem tartozik a kedvenc utazási forma közé, de mivel csak 1 óra az út, így a levegőben tettük meg a több mint 800 kilométeres utat.

A Tegel reptérre megérkezve szállásunk az Olimpiastadiontól nem messze a Spandau városrészben volt megtalálható, viszont láttuk, ez nem Dunaszerdahely, egy világvárosba érkeztünk. Leszállásunk után meg sem pihentünk, azonnal mentünk a stadion mellett található edzőközpontba, hogy élőben láthassuk munka közben Dárdai Pált. Könnyedén találtuk meg a berlini klub fantasztikus edzőközpontját, ahol rengeteg pálya, klubépület és még egy ajándékbolt is helyet kapott Az edzőközpontban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a mérkőzés előtti utolsó zártkapus edzésen is részt vehettünk, így pár méterről nézhettük végig Dárdai Pál vezetőedző és Petry Zsolt kapusedző által vezényelt tréninget.

Hogy milyen gyakorlatokat végeztek a Hertha játékosai, az inkább maradjon egy szép emlék, de annyi biztos, hogy a berlini csapatnál sem találtak fel újabb dolgokat, mint itthon. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a játékosok kíméletlen munkát végeztek. Az edzés után bejártuk az edzőközpontban található ajándékboltot, hogy az otthoniak is profitáljanak az utazásunkból.

Egy apró pihenés után egy remek vacsorával zártuk a napot, felkészülve a másnapi izgalmakra.

A Hertha – Leverkusen találkozó azért is volt fontos a kék-fehérek számára, mert egy esetleges győzelem automatikus csoportkört biztosít a Hertha számára az Európa Ligában. Az Olimpiastadion Berlin ékessége, csaknem 75 ezer néző befogadására alkalmas, a Német Kupadöntő helyszíne. Az építményt Hitler építtette a második világháború előtt, de a 2006-os világbajnokságra teljesen felújították. Ezúttal VIP jegyekkel gazdagodtunk és már a megvendégelés is elképesztő volt. Az Olimpiastadion VIP részlege 5 szintes és nyolcezer ember befogadására alkalmas. Itt aztán gyomor nem maradt éhen, száj nem maradt szárazon. Minden emelet különlegességekkel rendelkezett, a szponzorok is prezentálták termékeiket. A különböző ételkülönlegességek, desszertek, italok, mind-mind a vendég legmagasabb igényeit szolgálta ki. A VIP jegyhez egy különleges parkolójegyet is kaptunk volna, amit sajnos nem tudtunk kihasználni, mivel nem saját autóval közelítettük meg a létesítményt. A parkolót még Hitler építtette a stadion alá, amely eredetileg a menekülésre szolgált, négy különböző menekülési útvonallal.

A mérkőzés sajnos balul sült el a Hertha számára, a berliniek 6:2-es vereséget szenvedtek, így selejtezőt kellett volna játszaniuk, de mivel a Német Kupát a Bajnokok Ligájában induló Borussia Dortmund nyerte, így Dárdai Pál csapata biztos csoportkörös. A 75 ezres stadion ezúttal nem telt meg, „csak“ 55 ezer szurkoló látogatott ki a mérkőzésre, de a hangulat leírhatatlan volt.

Ami pedig nem maradhatott el, a magyar trénerrel való személyes találkozó. Legalább hatszor olvastam Dárdai Pál életrajzi könyvét, de élőben is a könyvben olvasottak tükröződtek vissza. A mérkőzés után egy olasz étterem zárt termében került sor a közös találkozóra, mivel Dárdai Pál annyira népszerű Berlinben, hogy nyilvános helyen a rajongók miatt nem tölthetne el egy nyugodt estét. Köszönetképp Dárdai Pált egy DAC sállal is megajándékoztuk, amely hamar a sikeredző nyakában landolt. A találkozó minden várakozást felülmúlt, a beszélgetések során több téma is felmerült és rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Ezúton is köszönjük a lehetőséget Dárdai Pálnak és feleségének Mónikának, továbbá Bakalár Lászlónak, hogy egy életre szóló élménnyel ajándékoztak meg bennünket.