Dunamocsi kapustehetség az ETO akadémiáján

By
Updated: január 4, 2018

Egyre feljebb kapaszkodik a ranglétrán a dunamocsi származású Juhász Áron, aki kapusként jelenleg az ETO FC Győr akadémiáján az U19-es csapat hálóját védi. A fiatal csallóközi tehetség a felvidéki válogatottban is bemutatkozhatott, emellett külföldi próbajátékon is részt vett. Az ETO tehetségét kérdeztük.

Mikor és hogy kezdted a futballt?

Mivel nagyon tetszett ez a sport és minél többet foglalkoztam vele, annál jobban kezdtem észrevenni, hogy én egy úgymond „örökmozgó” srác vagyok, aki nem bírja ki anélkül, hogy ne lenne labda a közelében. Legelőször 6 éves korom óta egész 8 éves koromig Dunamocson, utána 12 éves koromban az FK Marcelháza ifi csapatában szerepeltem, ahol 13-14 évesen már az U19-es csapattal végeztem az edzéseket, a mérkőzéseken is részt vehettem és az U19-es korosztály bajnokcsapat tagja voltam. Fél év után kaptam egy hívást a J4K képviselőjétől, hogy lenne lehetőségem a szlovák 1. ligában védenem. 14 évesen ez volt minden álmom, a Somorja csapatában töltöttem egy egész évet, ahol a felnőtt 2. ligás csapat edzésein is több alkalommal részt vehettem, mindezt 15 évesen. Egy év után jött egy újabb lehetőség, mégpedig az FC DAC csapatától, amelynek az egyik legjobb szurkolótábora van. Itt az U16-os utánpótlás csapat tagja lehettem. Németh Krisztiántól, a DAC sportigazgatójától és a B csapat edzőjétől, Borbély Balázstól is lehetőséget kaptam, hogy a felnőtt B csapatban végezzem a téli felkészülést, ami hatalmas erőt és magabiztosságot adott a korosztályos ligához ahol az 5. helyen végeztünk. Jelenleg pedig a Győri ETO FC U19-es korosztályos csapatban vagyok.

Miért pont a kapus posztot választottad?

A barátaimmal szoktunk kint focizni és mivel magas voltam és szerettem a labda után ugrani, így rám hárult a kapus poszt. Ezek után kezdtem el járni a J4K (Just4keepers) kapusiskolába Slávik Gáborhoz, Horjan Tiborhoz és Kantár Szilárdhoz. Hetente több alkalommal kapusedzéseken vettem részt, ahol folyamatosan fejlődtem, és amik egykor az álmaim voltak, azok ma a céljaimmá váltak!

Ha jól tudom, jártál külföldi akadémiákon. Mit tapasztaltál?

Először Norwichban jártam, majd második alkalommal a Leicester City akadémiáján. Mindenki fizikailag és mentálisan is nagyon erős, mindkét lábukat egyforma magabiztossággal alkalmazták a hosszú és a rövid passzoknál. Agresszívak a játékosok, nagyon keményen küzdenek az edzéseken.

Jelenleg az ETO FC Győr akadémiáján szerepelsz. Hogy kerültél a zöld-fehérekhez?

A magyar kapusképzés nagyon erős, ami számomra nagy előny. Nyári felkészülésen nem voltak egyforma nézeteink a DAC-nál és a mai napig sajnálom, de egy héttel az első bajnoki mérkőzés előtt váltanom kellet, Győr pedig belefért az 50 kilométeres igazolási szabályba, ezért azonnal léptünk.

Mit gondolsz, mik az erősségeid és a gyengeségeid?

Erősségem elsősorban a magasságom, 17 évesen 195 cm magas és 90 kg vagyok. Könnyen elérem a hosszú és magas labdákat, erős rúgásom van. Gyengeségem a laposan sarokra lőtt labda, az ellenkező láb használata és a játékokban való bekapcsolódás lábbal.

Gyirmót ellen a Felvidéki válogatottban is lehetőséget kaptál és Észak-Cipruson az Európa-bajnokságon is szerepeltél. Milyen érzés volt pályára lépni felvidéki mezben?

Ez az érzés leírhatatlan! Egész Felvidéket képviselem azzal, hogy a címeres mezt magamra húzom, Felvidékért harcolunk. Tudjuk, mit jelent számunkra a magyarság, a himnuszunk pedig a „Nélküled” című szám, ami több mint egy zene. Ezt minden magyar ember tudja! Az Európa-bajnokság legfiatalabb játékosa voltam, hatalmas élmény volt számomra, és egyben megtiszteltetés is, hogy pályára léphettem egy felnőtt Európa-bajnokságon. Sajnos nem úgy végeztünk, ahogy szerettünk volna, de jövőre Angliában a világbajnokságon javítunk!

Mik a céljaid a jövőre nézve?

Célom, hogy elkerüljek Angliába és egy ligás csapatnál szerepelhessek.

Van kedvenc játékosod illetve bajnokságod?

Akikre felnézek, azok elsősorban kapusok. Martin Polaček (Zaglebie Lubin) a világ legerősebb kapusa, folyamatosan tartom vele a kapcsolatot és segít az erősítő fizikai gyakorlatokban. Egy alkalommal meglátogattam a Lech Poznan elleni mérkőzésen, melyen 3:0-ra győztek. További példaképeim Ederson Moraes (Benfica), Iker Casillas és Oliver Kahn. Kedvenc bajnokságom az Angol Premier League és a Spanyol bajnokság.

https://www.facebook.com/events/828403835283370