Interjú: Martin Polaček a lengyel bajnokság legjobb kapusai közé emelkedik

By
Updated: september 22, 2016

Több mint egy éve szerepel a lengyel Zaglebie Lubin csapatánál Martin Polaček kapus, aki korábban két időszakban is a DAC hálóőreként tevékenykedett. A 26 éves játékos kimagasló teljesítményt nyújt lengyel csapatában, a nyáron az Európa Liga hangulatába is belekóstolhatott. Külföldön szerepel, de a DAC szurkolóit és Dunaszerdahely városát sosem feledi.

Hogy jött a Lubin ajánlata és sokat gondolkodtál rajta?

Az egész azzal kezdődött, hogy nem edzhettem a DAC csapatával és a Slovanhoz sem térhettem vissza, mivel már edzőtáborban voltak. Felhívott a menedzserem és elmondta, hogy lenne két lehetőség a lengyel Ekstraklasából, így elmentem próbajátékra a Lubin csapatához. A másik próbajátékra már nem is engedtek el, azonnal leigazoltak a Zaglebie együttesénél. Azt mondtam magamban, hogy ez egy remek lehetőség és kihívás, viszont az elején elmondták, másodikszámú kapusként fogok kezdeni. Azt viszont tudtam, hogy kiharcolom a lehetőséget, hogy védhessek.

Milyenek a klub körülményei a szlovákiai viszonylatokhoz képest?

Szerintem csak nagyon nehezen lehet összehasonlítani a lengyel és a szlovák körülményeket. Lubinban hat tréningpálya és három műfüves pálya áll a rendelkezésünkre, továbbá regenerációs lehetőségek, egy csarnok és edzőterem. A klubnak egy újabb, 16 ezres stadionja van, amely kissé kicsi, de Lubin városa számára teljesen elég.

Az elmúlt évadban a harmadik helyen végzett a csapat és ezáltal az Európa Ligában szerepelhetett. Hogy értékeled a nemzetközi kupaszereplést?

A tavalyi idény remekül sikerült, újoncként a dobogó kiváló harmadik fokán végeztünk, ennek köszönhetően bemutatkozhattunk az Európa Ligában. Ami a nemzetközi szereplést illeti, pozitívan értékelem, ugyanis a lengyel csapatok közül mi jutottunk a legtovább. Kiejtettük a szerb Partizan Belgrádot is, a mérkőzés nagy élmény és hatalmas tapasztalat volt. Nagyon élveztem.

Polacek6

Ebben az évben is remek formát mutat a csapat, legutóbb a Legia otthonában sikerült győzni. Mik a klub idei céljai?

Igen, ebben az évadban remek formát mutatunk, jól meg nekem is és a csapatnak is. Egy vereségünk van, a legkevesebb a ligában. A csapat célja a nyolcadik helyig végezni, de nekem mindig a legmagasabbak a céljaim, ezért szeretnék ismét az első háromban végezni és kiharcolni az európai kupaszereplést. A Legia Varsó elleni mérkőzés fantasztikus volt. Előttünk a Dortmund ellen Bajnokok Ligája mérkőzést játszottak és most a Real Madrid vár rájuk, mi pedig ebben a stadionban győztünk. A mérkőzés alatt is éreztem a Bajnokok Ligája hangulatát.

Milyen különbséget látsz a lengyel és a szlovák futball között?

A különbség a gyorsaságban és a keménységben van. Úgy tűnik, hogy a játékot magasabb sebességen játsszák és sok múlik a fizikai felkészültségen is. szintén különbség van a stadionok állapotában és a szurkolókban is. a hangulatra fel voltam készülve, ugyanis már Dunaszerdahelyen is fantasztikus szurkolóink voltak.

Folyamatosan az első számú pozícióba küzdötted fel magad. Mik a terveid a jövőre nézve?

Lubinba második számú kapusként érkeztem, és folyamatosan kerültem a gólvonalra. Szeretnék a lehető legjobban védeni és minél több időt a kapuban tölteni. Ami a további céljaimat illeti, szeretnék bekerülni a válogatottba.

Polacek8

A DAC szurkolói a mai napig emlékeznek rád, folyamatosan figyelik a teljesítményedet. Figyeled még a csapatot?

Természetesen, figyelemmel követem a DAC teljesítményét. Dunaszerdahelyt nem fogom elfelejteni, mindig, ha utam van arrafelé, megállok a városban. A klub számára gyönyörű, új stadion épül, a szurkolók pedig továbbra is fantasztikusak. Néhány játékossal is tartom még a kapcsolatot. Sajnálom, hogy ilyen helyzetben van a csapat, nem tartozik az utolsó helyekre. Sok gólt kapnak, és keményen megdolgoznak azért, hogy a kapuba találjanak. Viszont erre a helyzetre pozitívan is lehet tekinteni, ugyanis van miről elindulni. Ha valaki elesik, erősebben áll fel, mint az, aki még sosem esett el.

Mit üzennél a DAC szurkolóinak?

Azt üzenném nekik, hogy köszönöm nekik a biztatást, amit a nehéz helyzetekben nyújtottak. Köszönöm, hogy eljöttek Lubinba egy mérkőzésemre, sosem felejtem el őket. Mindig tartsanak ki a csapat mellett, szurkoljanak jóban és rosszban.

https://www.facebook.com/events/828403835283370