Egy este a dunaszerdahelyi birkózásról

By
Updated: december 6, 2017

Újabb beszélgető estet rendezett a Sportolunk.sk polgári társulás, amely ezúttal az elmúlt évek egyik legsikeresebb dunaszerdahelyi sportegyesületét látta vendégül, a Dunaszerdahelyi Birkózó Klubot. A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában megrendezett est folyamán Hakszer Roland, a birkózóklub elnöke és Hakszer Tibor, a klub edzője mesélt a régi idők és a jelen birkózásáról.

A klub alapítása az 1970-es évek elejére tehető, ekkor érkezett Dunaszerdahelyre Hakszer Tibor és 1977 óta hosszú éveken keresztül állt az egyesület élén. Munkája során rengeteg kiváló eredményt értek el a helyi birkózók, maga Hakszer Tibor veterán világbajnoki ezüst és bronzérmet szerzett.  A klub versenyzőjeként az első kimagasló eredményt Schwendtner József érte el, aki a junior világbajnokságon aranyérmet szerzett, majd junior EB-n ezüst- és bronzéremmel gazdagodott. Hakszer Tibor vezetése alatt nem volt olyan esztendő, amikor a klub ne büszkélkedett volna legalább egy országos bajnok birkózóval. Csehszlovákia idején sokkal nagyobb konkurenciája volt a versenyzőknek, ugyanis rengetegen űzték ezt a sportágat. Az anyagi források lehetősége is könnyebb volt, ugyanis központilag a klubok eredményessége alapján kapták a támogatást.

2011-ben Hakszer Roland, egykori birkózó, szívügyének tekintette, hogy segítsen azon a klubon, amely annyi mindent adott számára, így került a klub elnöki pozíciójába. Kezdetekben minden lehetőséget megragadtak, hogy népszerűsítsék a birkózást Dunaszerdahelyen, ma már maguktól jelentkeznek az érdeklődők. A folyamatos fejlődés hozta magával az eredményeket, nem csak a birkózók, az edzők és a vezetők is feljebb léptek. Gaál Attila a szlovák kadét válogatott edzője lett, míg 2016-tól Hakszer Roland a Szlovák Birkózó Szövetség alelnökévé választották. Az új szemléletváltásnak köszönhetően a szövetség több támogatást nyújt a kluboknak, rengeteg felszereléssel segítették az országban található klubokat.

Szó esett a világversenyekről is, ugyanis jelen helyzetben honosított oroszországi birkózók érnek el kimagasló eredményeket. Mivel a világ birkózásában az orosz, illetve az egykori szovjet államok versenyzői az élvonalba tartoznak, így a jövőben szorosabb együttműködésre lehet számítani a szlovákiai és az orosz szövetség között.

Jelenleg is sok tehetséges birkózó bontogatja szárnyait a dunaszerdahelyi klubnál, Hakszer Roland szerint pedig már nem kell sokat várni, hogy a közeljövőben dunaszerdahelyi birkózónak szurkoljunk egy nyári olimpián, akár már 2020-ban.

Fotó: Végh Annamária