35 versenyen 66 érmet szereztek 2017-ben a bősi futóklub tagjai

By
Updated: február 12, 2018

Kiemelkedő évet zártak tavaly a bősi futóklub tagjai, akik megannyi kilométer megtétele mellett 66 éremmel gazdagodtak. A futóklub 2017-es évét Király Mátyás elnök értékelte, majd a futók is megszólaltak.

A futóklub tagjai 35 versenyen álltak rajthoz, melyeken 33 arany-, 12 ezüst- és 21 bronzérmet nyertek. Az értékelőt Király Mátyás, a klub elnöke tartotta. „Nagyon pozitívan értékelem a futóklub 2017-es évét. A tavalyi évünk sikerekben gazdag esztendő volt. Megszerveztük a 3. Bősi Futóversenyt, melyen először használtunk chipes időmérőt és 250 embert sikerült megmozgatnunk. Már három éve szerepelünk a Duna Kupa futósorozaton, melyen 2017-ben Képesi Attilának hosszútávban sikerült elhozni a legjobb futónak járó díjat, Esztergomban pedig az abszolút győztesnek járó első helyet szerezte meg. Kiemelném, hogy tavaly év közben és év végén is bővült a csapatunk és az újak is remekül teljesítettek. Kun Meton Martina lefutotta első Pesti maratonját, Gasparík Tamás pedig Gútán futott maratont. Úgy gondolom, megvan rá az okunk, hogy csak pozitívan értékeljük a tavalyi évet. Külön kiemelném a Pesti Maratont, amely 42 kilométeres volt és lefutása komoly lépés volt számunkra. Ez egy komoly cél volt, melyet sikerült teljesítenünk. Nagyon becsülöm minden atlétánkat, mert ha idejük engedi, mindig eljönnek a versenyekre. Sok esetben a futást minden más elé rendelik.”

A különböző versenyeken több egyesülettel közösen is rajthoz állnak, ebből kifolyólag nagyon jó kapcsolatot ápolnak a környék klubjaival. „Kiváló a kapcsolatunk a Tatabányai Sprint Futóklubbal, de elmondhatom, hogy gyakorlatilag mindenkivel remek a viszonyunk. Az összes felvidéki, csallóközi klubbal jó kapcsolatot ápolunk.“

Az eseménydús év után sem pihennek a bősi futóklub tagjai, 2018-ban újabb terveket és célokat állítottak maguk elé. „Idén is szeretnénk elindulni a Pesti Maratonon, és megpróbálunk még jobb eredményeket elérni. Szeretnénk, ha még teljesebb lenne a csapatunk, szívesen várunk minden futni vágyót. Vegyen egy jó futó cipőt, csatlakozzon csapatunkhoz és fusson velünk a 2018-as évben.“

Az évértékelő után a futóklub tagjai is megszólaltak.

Sándor Éva az elmúlt évben 356 kilométert futott, nyolc ezüst és négy bronzérmet szerzett. Az elsők közt lépett be a klubba, a munkahelyén rendezett futóversennyel szerette meg ezt a sportot. „Nagyon sokat futottam Bős körül a töltésen, a vízierőműhöz is rendszeresen el szoktam futni. Ott találkoztam a klub elnökével, aki kérte, hogy csatlakozzam hozzájuk. Hétvégénként együtt utaztunk a versenyekre és buzdítottuk egymást a jobb eredményért. Számomra a legfontosabb a kitűzött táv teljesítése és nem foglalkozom az idővel vagy az eredménnyel. A futással kétéves unokámnak szeretnék példát mutatni.

Ahogy azt Király Mátyás klubelnök elmondta, Képesi Attila a Duna Kupán remekelt, hiszen a sorozat abszolút győztese lett. Ezen kívül tavaly 460 kilométert teljesített, melyeken 12 arany-, 4 ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodott. „Öt éve kezdtem el futni, de egy sérülés miatt ez csak fél évig tartott. Korábban már voltak próbálkozásaim, viszont pár nap után abba maradt a lelkesedésem. A sérülésből felgyógyulva 2015-ben jelentkeztem a bősi futóversenyre, melyen a második helyen végeztem. Pár hónappal később egy futás alkalmával találkoztam Matyival. Decemberben a klub egy futóversenyre a Magas-Tátrába, és velük tartottam. Nem volt kérdés, hogy a következő versenyre is közösen megyünk. Végül beléptem a klubba, megbeszéltük a következő évre szóló versenyeket, a közös edzéseket. Kidolgoztunk egy tervet, hogyan javítjuk az időmet és emellett növeljük a távolságokat. Sokkal motiváltabb voltam, mint korábban. Két csapattársam ötlete volt a maraton, amihez végül én is csatlakoztam. 7 hónapunk volt a felkészülésre, mely idő alatt a Duna kupa hosszú távú versenyein indultam. 2016-ban korosztályomban az első helyen végeztem, amit 2017-ben sikerült megvédenem és enyém lett ebben a sorozatban első alkalommal osztott összetett bajnoki cím is. Öt éve még azt sem tudtam volna elképzelni magamról, hogy öt kilométert teljesítsek, a hosszabb távokról pedig végképp nem álmodtam. Örülök a sikereknek éppúgy, mint a csapatban töltött időnek. Jövőre nem az állóképesség, hanem a sebességen szeretnék javítani, ezért úgy néz ki. két év után a hosszú távot rövidre cserélem.“

Kun Meton Martina 2016 nyarán csatlakozott a futóklubhoz, azóta is lelkes tagja a csapatnak. Korábban pár alkalommal jártam ki egyedül edzeni, de igazából a futás szeretetét itt éreztem először. Ettől kezdve megváltoztak a mindennapjaim és szinte az egész életem is. A klub támogatásával egyre több versenyen vettem részt. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha képes leszek a maratoni távot teljesíteni, de a csapattal részt vettem 2017 szeptemberében Budapesten életem első maratonján. Egy örök emlék marad számomra, amit minden futni szerető embernek át kellene élni. Nagyon örülök, hogy a csapat tagja vagyok. Mindenkit bíztatni tudok, hogy kezdjen el mozogni, futni és jelentkezzen. 2018 is tartogat új élményeket, hiszen a Velencei-tó körbefutását követően a csapatot a Balaton körbefutásán is képviselni fogjuk. Szeretném jövőre is megszerezni korosztályomban a Duna-kupán az első helyet hosszú távban. Családom nagyon büszke rám és boldog vagyok, hogy támogatnak engem.

Viszonylag új tagnak számít Bordács Zoltán, aki 2015-től az egyre népszerűbb Duna Kupa futóverseny sorozat szervezője. „Egyedül edzem Komáromban és egyedül is jártam a versenyekre, ezért nagyon örültem a bősiek megkeresésnek. A Duna Kupa szervezőjeként majdnem minden versenyt teljesítettem. Nagyon örülök, hogy Bős is állomása lett a sorozatnak és Matyiéknak sikerült egy színvonalas versenyt lebonyolítani. Idén is lesznek új állomásai a sorozatnak.

By RAB