Interjú: Bajnoki címekkel és aranyérmekkel zárták az évet a MegySport atlétái

By
Updated: január 17, 2018

Remek évet zárt a MegySport atlétiaki klub, amely Medgyes Renáta vezetésével több bajnoki címet is bezsebelt. A klub fiatal atlétái számtalan versenyen álltak rajthoz, és rengeteg elismerést szereztek. Az elmúlt évről a klub vezetője és edzője, Medgyes Renáta nyilatkozott.

Az eredményességet nézve, hogy értékelné a 2017-es évet?

Mivel a növendékeim fiatal diákként a fiatalok és az idősek között indultak, így több mint harminc versenyen vettünk részt. A fiatalok és az idősek országos bajnokságán, a szabad ég alatti és teremben megrendezett versenyein is rajthoz álltunk. Csapatversenyben az AC Stavbár Nyitra együttesénél vendégeskedtünk, és több fordulóban vettünk részt. Ami az eredményeket illeti, nagyon jó évet zártunk. Fekete Sebestyén és lányom, Renáta, nyitott és fedett pályán is megnyerte saját kategóriáját, Reni pedig még az idősek között is győzött. Az volt a cél, hogy saját kategóriában szlovák bajnokok legyenek. Renit továbbá beválogatták a szlovák válogatottba és egy hat országos tornán vettünk részt.

Van-e esély részt venni egy nagyobb tornán vagy világbajnokságon?

Mivel ők még csak 13 évesek, így még nem indulhattak. A világversenyekhez meg kell ugorni egy szintet, ők pedig még erre nem képesek. Viszont 2019-ben lesz egy hasonló verseny, mint Győrben volt, a gyerek olimpia, és Bakuban rendezik. Remélhetőleg mindketten ott lesznek.

Edzőként hogy értékelné tanítványai teljesítményét?

Renáta a távolugrást tavaly 5,02 méteren fejezte be, idén 5,29-nél jártunk, egy év alatt 20 centimétert javított. Jövőre az ugrási ráfutási táv hosszabb lesz, így az 5,50 – 5,60 méteres távon kellene végeznie. A mostani vetélytársai magasabbak, hosszabb a ráfutási távuk, de Renike jövőre tarolhat. Spórolom a térdeit, ne most ugorjon rekordokat, hanem később, idősebb korban. Az összes versenyzőre odafigyelek, ne hajtsák túl magukat, fejlődő szervezetük van. Próbálom kiküszöbölni azokat a hibákat, amiket én annak idején elkövettem. Sebestyén a tavalyi évet magasugrásban160 centiméterrel zárta, idén 170-nél tart, úgyhogy ő is javult. Mindketten megnyerték a szlovák bajnokságot. Kondé Péter nagyon jól mutatkozik az edzéseken, de a versenyeken elmaradtak a sikerek. Talán fejben nem tudott úgy teljesíteni. 6 centimétert javított magasugrásban, de a versenyeken nem sikerült. Csapatunk új tagja Bátki Jázmin, aki még csak 12 éves és a távolugrásban versenyez.

A MegySport versenyzői között szerepel lánya, Renáta. Edzőként mennyire szigorú saját lányával?

Sokkal szigorúbb vagyok, mint a többiekkel. Tudom, hogy mire képes, mindent meg is tesz érte, de többet is tud nyújtani. Ezért vele talán szigorúbb vagyok, mint a többiekkel, viszont a szigor nem okoz problémát a versenyzők között. Reni maximalista, ezen a téren rosszabb, mint amilyen én voltam. Addig csinál valamit, amíg nem lesz jó. Kiváló technikája van, ebben is jobb nálam. A versenyeken itt-ott voltak összezördülések, de ez mind a verseny hevének köszönhető.

Edzőként hogy képzi magát?

A Szlovák Atlétikai-szövetség által rendezett képzéseken veszek részt, továbbá merítek a sok éves tapasztalatomból, melyet Pogány Mihály és Vladimír Bezdíček mellett szereztem. Figyelem a videókat, az interneten rengeteg jó edzéslehetőséget találni. Természetesen saját meglátásom szerint készítem fel a versenyzőket.

A MegySport atlétáin kívül másokkal is foglalkozik?

A somorjai focistáknál hat kategóriában atlétikai felkészülést végzek. Koordináció, futás, elrugaszkodási problémákat gyakorlunk. A dunaszerdahelyi SK Talent kézilabda csapatból néhány játékos jár hozzám. Edzőtáborozott velünk egy teniszező, továbbá a somorjai X-Bionic központban vegyes csoportoknak tartok edzéseket, nemrég a szenci járásbeli Szemet községében kezdtem a fiataloknál. A helyi csapat edzőinek fiai jártak hozzám és hatalmas javulást tapasztaltak a mozgásukon. Ebből kifolyólag bevezették az atlétikai felkészülést. A program nagyon szoros, sokszor este járok haza.

Mivel lenne elégedett a 2018-as évben?

Mindenképpen azzal, ha a versenyzők sikeresek lesznek. Nehezebb lesz, mert a fiatalabb diákból az idősebb korosztályba kerülnek, de ott még a legfiatalabbak közé fognak tartozni. Szeretném, ha ismét szlovák bajnoki címeknek örülhetnénk. A lényeg, hogy az összes gyermek javuljon, fejlődjön, ne legyen stagnálás és sérülés.

https://www.facebook.com/events/828403835283370