A 2016-os évet értékelte az YBS Fanklub

By
Updated: január 26, 2017

Eredményekben gazdag, aktív évet tudhat maga mögött az YBS Fanklub. Megannyi mérkőzés, esemény és jótékonyság áll a szurkolók mögött, a részletekről Domonkos Roland, a Fanklub elnöke számolt be.

Az YBS aktuális témáit, tartalmi és formai követelményeit, eseményekhez, történésekhez, kihívásokhoz de elsősőrban a DAC meccsekhez igazítottuk. Több mint egy szurkolói fanklub – Az YBS Fanklub kiáll minden olyan megmozdulás mellett, mely a szurkolói társadalom ellehetetlenítése a cél, és minden olyan esemény mellett, ami a nyelvi – kulturális – történelmi identitásának tilalma vagy csorbítása ellen irányul.

Akár a DAC focimeccsein, akár a stadionon kívül a magyar közösség összefogása, összetartozása a célunk, ennek szellemiségével egyezően a magyarságtudat, identitástudat érzését erősítjük a körülöttünk lévőkbe. Egyedüli hivatalos magyar fanklub csoport a Felvidéken, ezért jelentősen behatárolja és meghatározza mindez a tevékenységünket, egyfajta felelősséggel tartozunk a Felvidéki Magyarokért.

Az YBS Fanklub egy olyan közösség, ahol jól érezzük magukat, ahol egymást segítjük, ahol beszélgetünk, ahol a megvitatott és kiválasztott tényeket a végsőkig visszük. Az együttműködés, a vélemények és célok optimalizálása, ezeknek felszínre hozása és megvalósítása fontos számunkra. Elvárjuk mi is tagjainktól és szimpatizánsainktól, hogy a többség döntését tiszteletben tartsa, így leszünk a társaság igazi elkötelezettjei és így tud az igazi összetartó erő érvényesülni.
Fő tevékenységünk között a DAC meccsek állnak, ezek elő- és utókészületei. Elsődlegesen az általunk képviselni kívánt szurkolói kultúrát mutatjuk meg. Állandó jelleggel törekszünk a szurkolói magatartás szervezettebb keretek közé terelésére. A korszerű, minőséges látványelemek, kóreók, drapériák ezt segítik.
Az YBS tagjai és szimpatizánsai elővásárlási jogokkal rendelkeznek a busz- illetve hazai és idegenbeli mérkőzések jegyeire, és kezdvezményekre jogosult különböző üzlet és egyéb YBS által rendezett eseményekre.
Az YBS vezetését 5 fős elnökség látja el. Hivatalos, bejegyzett tagjaink és szimpatizánsaink decemberre túllépte a száz főt.

Az YBS fanklub és a facebook

Az YBS hivatalos facebook oldala, amit általában feltüntetünk hivatalos okmányokon, a www.facebook.com/ybsdacfanklub/. Emellett működtetünk még két facebook oldalt. Egy titkos csoportot, ahol csak a hivatalos YBS tagok és szimpatizánsok folytathatnak eszmecserét és olvashatnak elsőként terveinkről, programjainkról, eseményeinkről. A másik nyitott facebook oldalunk már hét éve működik YBS – Yellow Blue Supporters szimpatizánsok név alatt. Ezeken az oldalakon kizárólag csak valós, megbízható információkat közlünk. Az e-mail címünk továbbra is az ybsfanklub@gmail.com. A személyes találkozók, gyűlések, összejövetelek általában a Turul Bárban valósulnak meg.

dac01

Az YBS és az FC DAC 1904

A DAC vezetőségével szorosabb lett az együttműködésünk, de lekötelezettjei sosem leszünk. Mindkét fél tudja, hogy egységet alkotva, közös megbeszélések alapján, együttműködve tudjuk csak elérni a kívánt, kitűzött célt. Nélkülözhetetlen a szervezett egység megvalósításához a kompromisszumon alapuló döntéshozatal.
Maximálisan támogatjuk szeretett csapatunkat, de nálunk szurkolóknál is volt egy határ, amit nem tudtunk tétlenül nézni. A sorozatos vereség, az eredménytelen játék kiváltotta belőlünk azt, hogy a soron következő bajnoki mérkőzésen nem vettünk részt, és amellett kértünk lehetőséget egy megbeszélésre a DAC játékosaival és edzőivel. A kialakult helyzet helyreállítása, normalizálódása mindkét fél számára fontos volt. A DAC meg is szervezte a találkozót, ahol inkább az új vezetőedző / László Csaba/ bemutatására fektették a hangsúlyt, és nem a kérdőre vont focisták eredménytelen játékára.
Ahogy László Csabának fontos a lelátói hangulat, úgy nekünk is fontos, hogy a többi szurkolói csoporttal pozitív, jó kapcsolatot ápoljunk. Az együttműködés és a kapcsolatépítés alátámasztásaként összejöveteleket is szervezünk a szurkolói csoportok vezetőivel. A nézetcsuszamlások ellenére fontos kérdésekben együtt tervezünk, együtt döntünk.
Az YBS az anyaországon kívüli szurkolói csoportokkal is elkezdte az együttműködést. Többek között a délvidéki /Szerbia/ Ultras Vinogradarral, a székelyföldi OSK Sepsi szentgyörgyi székelylégió csoporttal és a Csíkszeredai Sportklub szurkolóival, akik jobbára a hokimeccseket látogatják. A nagy távolságok ellenére bízunk a további sikeres együttműködésben

Az YBS a DAC mellett egyértelműen támogatja a magyar labdarúgó- válogatottat. Figyelemmel kisérjük meccseiket, személyesen is aktív szurkolói vagyunk a válogatottnak, állandó kapcsolatban vagyunk néhány játékosával, és a válogatott hivatalos szurkolói csoportjával, a Carpathian Brigadeval. A válogatott csapat tagjai jótékonysági gyűjtéseinknek állandó felajánlói. A franciaországi eb-n való sikeres szereplésük, a középmezőny, 13. helyen végzett válogatott példaértékű, joggal vagyunk rájuk büszkék.

Büszkék vagyunk a Felvidék válogatottra is, akik huszonnégy csapat közül a negyedik helyet szerezték meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniojának /FUEN/ Európa- bajnokságán, Europeada 2016-on. Nagy Dávid meghívására részt vettünk Budapesten egy barátságos focimeccsen, ahol a Ferencváros B csapata fogadta a felvidéki válogatottat.

Sport és kulturális rendezvényeink

Sikeres szakmai értekezleteket, szurkolói beszélgetéseket szervezünk, ahol a DAC vezetőségével, vezető edzőivel, a volt és jelenlegi játékosaival vitatjuk meg a fennálló lehetőségeket, témaköröket és az épp aktuális problémákat. A magyar válogatott néhény játékosával is szoros kapcsolatot ápolunk. Szervezünk és részt veszünk jótékonysági akciókon, sport és kulturális jellegű rendezvényeken.

Mindenhol ott vagyunk, ahol érezzük hogy szükség van ránk, nem hagyva értékeinket, hagyományaink rombolását.
Mérhetetlen megtiszteltetésben részesült az YBS Fanklub, Kövér László a magyar Országgyűlés elnöke által is, aki ösztönzőleg hatott ránk és tevékenységünk elismeréséül magyar zászlót küldött az YBS-nek, a DAC szurkolóinak. Azt a nemzeti lobogót, ami korábban a Parlament – Országház falán lengett Budapeten. Az átadásnál az YBS Fanklub szerepét kiemelte, mert a sportszerű szurkoláson túl az YBS összefogásra ösztönöz, elveinek, céljainak hangsúlyozásával és tetteivel egy tudatos irányvonalat követ..
A tíz felvidéki civil szervezet mellé álltunk, akik kérdőre vonták a Deichmann üzlethálózatot, mert diszkriminatív jellegű eljárásban, hátrányos megkülönböztetésben részesítették dolgozóikat, a magyar nyelv használatát tiltották.
A nemzeti önazonosságunk és származástudatunk nélkülözhetetlen velejárója, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján az YBS részt vegyen a hagyományos, gyászos Trianoni megemlékezésen. Közösen gyújtottunk gyertyát e gyalázatra emlékezve, miközben harcolunk nyelvünk, kultúránk, hagyományaink megőrzéséért, megtartásáért.
Ugyanúgy az 56’- os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen is helyeztünk el koszorút, a magyar forradalom áldozatai, a megtorlásban meghalt és kivégzettek tiszteletére. Közösen vettünk részt a kultúrházban rendezendő emlékesten is.

Megemlékeztünk gyertyagyújtással a 2008.november 1-jei DAC szurkolókra támadt rendőrség brutális támadására is. Ezt sosem feledjük!

2016. november 13-án Mátyás király szobrot avattak Somorján. A szoborból nemzeti kérdés lett, így a szobor valódi fontossága és jelentősége nagyobb lett számunkra is. A meggyőzésnek, a kitartásnak a múlt visszaszerzésének és a jövőbe vetett bizalomnak a szimbóluma. Önbecsülésünk jeleként toboroztuk YBS tagjainkat és szimpatizánsainkat.

Különböző főzőversenyeken való részvétellel is az aktív, sokoldalú oldalát mutatja meg az YBS Fanklub. Évzáró- évnyitó estek, bálok szervezésével segítjük a fanklubon belüli baráti kapcsolatok ápolását.

Stadionban, de mégis más

A DAC szurkolói számára a megfelelő feltételek megteremtéséhez nélkülözhetetlen alapszükségletükhöz tartozik, hogy magyarul beszéljenek velük a hazai meccseken, akár magyarul olvashassák a kínálatot. Fontosnak tartjuk, hogy a feliratokat, a nyilvánosság tájékoztatására szánt hirdetményeket a helyi magyar nemzeti közösség nyelvén is olvashassuk. A Tt. 184/1999. számú a nemzeti kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvények 4. paragrafusa, 6. bekezdése engedélyezi. Úgy ahogy a szenci stadionban magyarul beszélő felszolgálókat kértünk, szintén az otthoni stadionunkban kétnyelvű táblák elhelyezését követeltük, ami már rég természetesnek és egyértelműnek kellene hogy legyen.

dac-stadion-hangulat00

Az YBS és a jótékonyság

A szolidaritás, az önzetlen segítségnyújtás az YBS tagjainak és szimpatizánsainak természetes megnyilvánulása, ami már többször volt tapasztalható. Ahogy tavaly karácsonyi jótékonysági gyűjtést aktív résztvevői voltunk, ugyanúgy bekapcsolódtunk számos jótékonysági akcióba ebben az évben is.
2016. április 23-án az YBS csatlakozott az FC DAC és a Nemzetközi Transzfúziós Szolgálattal közösen szervezett véradáshoz. Sokan elsőként voltak véradók, de a már tapasztalt tagok és szimpatizánsok átsegítették a kezdőket a nehézségeken, és jó tanácsokkal látták el őket.
Az YBS Fanklub csatlakozott a meghurcolt székely vármegyéseknek /Beke István és Szőcs Zoltán/ gyűjtéséhez is. A megbotránkoztató román eljárás mellett a gyűjtéssel felhívtuk a figyelmet a székelyek helyzetére, a magyar nemzetiségű közösség autonómkövetelésére.

Az utolsó hazai meccsen a DAC által bekapcsolódtunk a stadionban egy gyűjtésbe, amit három felé osztottak. A mentális betegségben szenvedő emberek megsegítésére létrehozott szervezetnek Dunaszerdahelyen, a nagymegyeri kutyamenhelynek ill a testi fogyatékkal élők komáromi alapszervezetének.
Nagy Tibike és Vajda Tibi részére bekapcsolódtunk a kupakgyűjtésbe. A kupakgyűjtés központjává a Turul Bár lett kijelölve.

A tavaly tragikus körülmények között, a DAC pályán elhunyt Érsek Zsolti családja egy év után is külön megköszönte az YBS Fanklubnak, hogy a tavalyi pénzgyűjtés segítségével hozzájárultunk egy csodálatos, hozzá méltó síremlék állításához, elkészítéséhez.

Szivacs Kupa és a kárptaljai magyarok segítése

Tizedik alkalommal került megrendezésre decemberben a kétnapos Szivacs Kupa Amatőr Teremlabdarúgó Torna Szanyon. Rajtunk kívül hazai, délvidéki, lengyelországi csapatok indultak. Óriási öröm számunkra, hogy fiataljaink méltóképpen képviseltétek az YBS Fanklub focicsapatát, hogy 24 csapat közül elhozhattuk a második helyet. Büszkék vagyunk rájuk és köszönjük a nagyszerű játékot. A második hely megszerzése mellett közülünk választották ki a torna legjobb játékosát, Lénárt Ádámot, és a torna legjobb vendég játékosának trófeáját is mi hoztuk el, Herceg Dániel személye által.

A felelevenített, megújult lengyel barátságnak lesz hosszabb, szorosabb lejáratú együttműködése is. Lengyel és magyarországi barátainkkal egy közös kezdeményezés létrejöttén dolgozunk, ami egy jótékonysági akción alapszik. Egy civil szervezeten keresztül támogatnánk az Ukrajnában élő lengyel és magyar gyermekeket. A magyarságtudat, identitástudat érzésének erősítése a cél. A felajánlás és a gyűjtés írószerek, iskolaszerek és magyar nyelvű könyvek beszerzésére orientálódna. Tavasszal lengyel és magyarországi barátainkkal együtt személyesen vinnénk el az összegyűjtött adományokat mind a lengyel mind a magyar ajkú gyermekek számára.

Az YBS Fanklub és a légi Real Combat Fight Glub

Fontos számunkra, hogy fiataljaink mozgásban is gazdag életmódót szolgáljanak. A sport a megfelelő közösségben csakis inspiratív értékű. Ezért gondoltuk, hogy közös együttműködés, megegyezés alapján a légi Real Combat Fight Clubbal -akik maguk is DAC szurkolók- az MMA és egyéb küzdőharcot képviselik, segítenék az YBS tagjainak és szimpatizánsainak kordába tartani, fokozni a fizikai és lelki erőnlétüket- koncentráló képességüket és állóképességüket. A DAC meccseken előtört felfokozott érzelmeket, lelki kihívásokat, elsősorban a tornateremben vezessék le.
A közös együttműködés és a kölcsönös bizalom és tisztelet azon alapul a két polgári társulás között, hogy azok az YBS Tagok és Szimpatizánsok, kik rendszeres testedzésüket a légi Real Combat Fight Clubban végzik, nem kell fizetniük az YBS-nek tagságit. A légi küzdőharcosok vezetői méltó tagjai lettek az YBS-nek, és tudjuk, hogy számíthatunk rájuk

dac002

Az YBS és a vándorbölcső

Az YBS Fanklub bekapcsolódott a Felvidéki vándorbölcső programba, ami a bőséges gyermekáldást szimbolizálja, és egyben praktikus segítséget nyújt a felvidéki magyar családoknak. Halász Béla felvetette számunkra, hogy a dunaszerdahelyi szűk, családias légkörű, nagy erejű DAC SZURKOLÓK közösségét meglepné egy vándorbölcsővel. A bölcső kinézete közös, egyeztetett elképzelés alapján lett megálmodva és kivitelezve.
A Felvidéki vándorbölcső lényege, hogy Felvidéken támogassa a magyar gyermekek születését, ami egyben összekovácsolja a magyar közösséget! A bölcső vándorol gyermekről – gyermekre, épp csak addig marad a kiválasztott családnál, míg elfér benne a baba. Kb. öt – hat hónapig tud szolgálni egy családot. Fontos, hogy eszmeisége miatt is minél több helyre eljusson, minél több család élvezze és értékelje valódi jótékony hatását.
Az YBS Fanklub már meg is találta az első családot, január környékén indítjuk útjára. Várjuk a további jelentkezőket, akik előreláthatólag nyártól vehetik igénybe a Felvidéki vándorbölcsőt.

Az YBS és az MLSZ

Az YBS Fanklub elnöksége számos levélváltás után először júliusban járt Budapesten az MLSZ székházában, ahol az MLSZ öt tagú bizottsága felkészülten fogadta. A tárgyalás célja volt az MLSZ és a felvidéki szurkolókkal való szorosabb együttműködés, a magyar labdarúgó- válogatott támogatása, a válogatott meccseken való tömeges részvétel, a meccsjegyek vásárlásánál a könnyebb, sikeresebb és gyorsabb eljárás. Meglepetésünkre az MLSZ munkatársai nyitottak voltak minden feltevésre, elképzelésre, és az eshetőségek feltárása után együttmőködést és segítséget kínáltak. Az MLSZ munkatársainak hajlandóságukat, rugalmasságukat az is bizonyította, hogy a közös egyeztetéseknél figyelembe vették és előtérbe helyezték az YBS által felvázolt kéréseket és igényeket a kártya átvételével kapcsolatban, és e megállapodás keretén belül eljöttek először a Felvidékre, Dunaszerdahelyre, hogy átadhassák az MLSZ kártyákat, hogy a későbbiekben igénybe vehessük szolgálatatásaikat. Két folyamatban összesen 158 MLSZ kártyát regisztrált az YBS Fanklub, és máig vannak új jelentkezők, akiknek még tavasz folyamán lesz lehetőségük MLSz kártyát igényelni az YBS segítségével.

DAC induló

A DAC csapatinduló felhívására jelentkezett DAC nevezetű dalával Kiripolszky Péter, ami azóta többször is elhangzott a DAC stadionban. A dal szerzőjének stílusa és izlése megegyezett a Fanklub elképzelésével, ezáltal újabb kölcsönös együttműködés következett. Így készült el a Kard és kés c. újabb szurkolói ének. Az YBS nézeteivel, hitvallásával azonosuló Kiripolszky Péter felajánlotta segítségét, és ma már hivatalosan is az YBS Fanklub énekese lett. Énekesünk új kezdeményezésére készül egy újabb dal, amiben már DAC szurkolók, YBS tagok is énekelnek.

Az YBS Fanshop

Az YBS Fanshop kínálata folyamatosan bővül vásárlóink igényeihez és a körülményekhez, meccsekhez igazítva. Pólók, hosszú kapucnis felsők, fatáblák, kulcstartók, sálak. Egyrészt az egyediségre, eredetiségre, másodrészt a magyarországi- válogatott szurkolók öltözékével való egységességre, hasonlóságra törekszünk. A légiós zászlók rendelése állandó folyamatban van. Az egyes települések szurkolói számára az együvé tartozás jelképévé vált. Bővültek a DAC – YBS drapik is. A tavalyi év egyik legnagyobb érdekessége az YBS energiaital és az YBS sör volt. A jövőben próbájuk majd összesíteni a kínált termékeket, a Fanshop kínálatát, egy facebook- vagy weboldalon.

Aki az YBS munkáját ismeri és azonosul vele, akinek volt szerencséje megismerni az egyesület munkáját, részesült az eddigi elért sikereiben, az nem fog csalódni ezután sem. Lehetőségeink csak bővülni fognak. Vannak terveink, amelyek megvalósításra várnak. Mindehhez viszont odaadásra, kitartásra, támogatásra, közös munkára van szükség. Köszönjük a bizalmat!

Az előző törekvéseinkhez méltóan szeretnénk terveinket megvalósítani a 2017-es évben is, tagjainknak és szimpatizánsainknak növekvő igényeiknek megfelelni.

pixbox_kertesz_ladislav

https://www.facebook.com/events/828403835283370